Europa heeft een akkoord bereikt over de herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) met betrekking tot zonnepanelen op daken. Vanaf 2027 wordt het verplicht om zonnepanelen te installeren op elk nieuw gebouw, volgens de recente overeenkomst tussen het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.
De herziene EPBD-richtlijn is gericht op het verminderen van emissies en energieverbruik in de hele Europese Unie. Het plan omvat een reeks maatregelen om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren, met speciale aandacht voor slecht presterende gebouwen. Elke lidstaat zal zijn eigen traject bepalen om het gemiddelde primaire energieverbruik van residentiële gebouwen tegen 2030 met 16% en tegen 2035 met 20-22% te verminderen.
Een belangrijk aspect van de overeenkomst is de verplichte installatie van zonnepanelen op nieuwe gebouwen. Artikel 9a van de EPBD legt vast dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat nieuwe gebouwen “solar ready” zijn, geschikt voor de installatie van zonnepanelen of zonnecollectoren met een zonneboiler. Dit wordt de standaard voor nieuwe gebouwen, terwijl bestaande gebouwen vanaf 2027 geleidelijk zonnepanelen moeten installeren waar technisch en economisch haalbaar.
De nationale maatregelen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de renovatie van slecht presterende gebouwen verantwoordelijk is voor ten minste 55% van de daling van het gemiddelde primaire energieverbruik. Specifieke tijdslijnen zijn vastgesteld voor verschillende gebouwtypen, waaronder openbare en niet-residentiële gebouwen, nieuwe woongebouwen en overdekte parkeerplaatsen.
Naast zonnepanelen omvat de herziene EPBD-richtlijn ook verbeterde energieprestatiecertificaten, nationale renovatieplannen, renovatiepaspoorten en een geleidelijke uitfasering van cv-ketels op fossiele brandstoffen. Duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd met bepalingen over voorbekabeling, laadpunten voor elektrische voertuigen en fietsparkeerplaatsen.
Het akkoord moet nog formeel worden vastgesteld door het Europees Parlement en de Raad voordat het in werking treedt. Deze wetgeving markeert een belangrijke stap in de richting van een klimaatneutrale toekomst, waarbij Europa zich inzet voor energie-efficiëntie en duurzame bouwpraktijken.