Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

10 tips voor bedrijven om energie te besparen

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

februari 17, 2021

Er zijn genoeg redenen waarom je als bedrijf graag energie wilt besparen. Energie besparen is een win-win situatie. U heeft minder energiekosten en u bent goed bezig voor het milieu. Er zijn vele makkelijke en effectieve manieren om energie te besparen. Hieronder staat een lijst met 10 tips voor bedrijven om energie te besparen.

1. Vervang de computers door laptops

De meeste bedrijven maken nog steeds gebruik van vaste computers. Deze zijn niet energiezuinig en verbruiken meer stroom dan laptops. Een laptop verbruikt 2/3 van de elektriciteit in vergelijking tot een desktop. Voor bedrijven is het in het kader van energie besparen handig om de vaste computers te vervangen voor laptops.

2. Voorkom sluipgebruik

Regelmatig komt het voor dat computers en andere elektronische apparatuur op stand-by worden gezet in plaats van afgesloten. Dit zorgt ervoor dat er nog steeds stroom wordt verbruikt, terwijl dit vaak niet nodig is. Als u een elektronisch apparaat niet gebruikt kunt u het beste de stekker uit het stopcontact halen. Dan weet je zeker dat er geen stroom wordt verbruikt. Een andere manier is een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee kun je gemakkelijk de stroom uitschakelen van meerdere apparaten tegelijk.

3. Vervang de verlichting

Veel bedrijven hebben nog steeds verouderde verlichting in de vorm van halogeenlampen of zelfs gloeilampen. Ook al werkt het nog goed dan is het nog steeds verstandig om deze te vervangen door energiezuinige LED lampen. De aanschafprijs is hoger, maar het is snel terugverdiend. Een LED lamp is 75% zuiniger dan een halogeenlamp en 85% zuiniger dan een gloeilamp. Daarnaast gaat een LED lamp een stuk langer mee dan andere verlichting. Als je een LED lamp vergelijkt met een gloeilamp gaat hij tot wel 9x langer mee. Voor veel bedrijven is het overstappen op LED verlichting kostenneutraal te regelen dankzij subsidies en dankzij de energiebesparing die er ontstaat. Er zijn veel voordelen lampen vervangen ook voor consumenten.

4. Gebruik energiezuinige apparaten

Bijna alle elektronische apparaten hebben voortaan een energielabel. Het verbruik van een apparaat is hieraan te herkennen. Maak altijd de keuze voor het beste energielabel. Het energielabel gaat van de klassen A tot en met G. Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse. Deze apparaten kunnen ook A++ of A+++ krijgen. Voortaan moeten deze apparaten minimaal over het label A beschikken. Dus voor deze apparaten is A zelfs de laagste klasse. Het voordeel van een goed energielabel is dat het apparaat minder stroom verbruikt en een stuk energiezuiniger is. Kies binnen een bedrijf altijd voor apparaten met een goed energielabel. Dit zorgt voor een vermindering in het stroom verbruik.

5. Gebruik zonne-energie

Niet alleen voor consumenten is het handig om je eigen energie op te wekken, maar ook voor bedrijven. Investeer in zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. Te veel opgewekte elektriciteit kunt u zelfs teruggeven aan het net. Hiervoor krijgt u dan van het net een klein bedrag. De overheid geeft ook subsidies indien u zonnepanelen wilt installeren.

6. Isoleer het bedrijfspand

Een andere goede manier om energie te besparen is het goed isoleren van het bedrijfspand. Hiervoor zijn meerdere manieren. Enkele manieren zijn: dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze manieren zijn er ook subsidies. Een andere goede manier van isoleren is het vervangen van het glas. Door te kiezen voor HR++ dubbel glas zorg je ervoor dat warmte binnen blijft en kou buiten. Dit scheelt weer in de stookkosten.

7. Zuinig printen

Elke dag wordt er in Nederland nog teveel onnodig geprint. Voorkom dat er dubbel wordt geprint. Daarnaast is er zelfs een duurzaam lettertype beschikbaar. Deze gebruikt minder inkt dan een normaal lettertype en is nog steeds prima leesbaar.

8. Stimuleer thuiswerken

Sinds de coronacrisis komt thuiswerken al een stuk vaker voor. Nog steeds zijn er veel bedrijven die dit niet stimuleren, ondanks dat dit een goede manier is om energie te besparen. Al is het maar een dag per week of maand, thuis werken draagt bij aan een beter milieu.

9. Maak het personeel bewust

Maak het personeel bewust van het energie besparen. Door werknemers goede instructies mee te geven kunt u een hoop energie besparen binnen een bedrijf. Zorg dat de medewerkers de verlichting uit doen en apparaten op de juiste manier uitschakelen.

10. Zorg voor daglicht

Zorg voor voldoende ramen in een bedrijfspand, zodat het daglicht de binnenkant kan verlichten. Hierdoor hoeven er minder lampen aangezet te worden en wordt er dus minder stroom verbruikt. Vermijd posters of stickers op de ramen, want deze blokkeren het daglicht.