Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Aanpassing Nederlandse energienet kost 102 miljard

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

mei 10, 2021

Er wordt verwacht dat er de komende 30 jaar zeker 102 miljard euro moet worden geïnvesteerd in het Nederlandse energienetwerk. Deze investering is nodig om de echte overstap naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken.

Dit heeft het internationale accountantsbureau PwC in opdracht van de Nederlandse netbeheerders berekend. Het geld is voornamelijk nodig voor de aanleg van transformatorstations, ondergrondse kabels en hoogspanningsverbindingen. Daarnaast moeten ook windparken op de Noordzee worden aangesloten op het energienet.

Stroomnet en gasnetwerk

De 102 miljard euro is voornamelijk voor het stroomnet. Er gaat een klein deel naar het gasnetwerk. Dit moet geschikt worden gemaakt voor onder andere groen gas en waterstof. Er wordt verwacht dat Nederland in 2050 ruim twee keer zoveel stoom verbruikt ten opzichte van nu en de Nederlandse economie moet dan zelfs volledig klimaatneutraal zijn.

Volgens het rapport van PwC moeten de jaarlijkse investeringen verdubbelen ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Daarvoor hebben de Nederlandse netbeheerders ongeveer 1,5 miljard tot 2 miljard euro extra financiering per jaar nodig.

Oplossing voor de problemen

De netwerkbeheerders zijn in gesprek met verschillende stakeholders om een oplossing te zoeken voor het financieringsprobleem. Naar verwachting gaan de stroomgebruikers hiervoor betalen. De netwerkkosten stijgen naar verwachting met ruim 50 procent voor elektriciteit in 2050 en 9 procent voor gas. Als de rente ook nog zal stijgen, nemen de kosten harder toe.

Meer betalen?

Uiteindelijk zullen hierdoor de kosten voor energie stijgen voor de consument, maar ook voor bedrijven. De netbeheerders zullen meer geld moeten vragen om de vernieuwingen van het  Nederlandse energienet te kunnen betalen. Daarnaast gaat ook de energiebelasting hierdoor stijgen en zal er meer belasting moeten worden betaald.

Dit maakt het des te belangrijker om minder stroom te verbruiken als consument of als bedrijf. Er zijn gelukkig veel manieren om als bedrijf of consument stroom te besparen. Een van deze manieren is het overstappen naar energiezuinige LED-verlichting. Door implementatie van LED-verlichting kunnen de energiekosten met 70% dalen.

MVOPro helpt bedrijven met het overstappen naar LED. Wij nemen de zorgen uit handen van de ondernemer en verzorgen het gehele traject. Wilt u graag meer weten over MVOPro of LED-verlichting? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.