Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Bedrijfsverlichting

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

januari 20, 2022

De bedrijfsverlichting in een bedrijfshal kan verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de energierekening van een bedrijf. Om die reden is het belangrijk voor bedrijven om over energiezuinige en efficiënte verlichting te beschikken. Daarnaast zorgt goede verlichting ervoor dat mensen productiever werken, terwijl slechte verlichting kan leiden tot een lagere productiviteit.

Het kiezen van de juiste lampen is ook niet altijd even makkelijk. Toch is het verstandig voor bedrijven om over te stappen op led verlichting. Er zijn genoeg goede redenen voor bedrijven om de stap te maken en de bedrijfsverlichting te vervangen naar led. Het scheelt in de energiekosten, onderhoudskosten en het is goed voor het duurzame imago van een bedrijf.

Bedrijfsverlichting in het algemeen

De verlichting in een bedrijf speelt een grote rol in de uitstraling. Bedrijfsverlichting heeft verschillende doeleinden. Soms is verlichten niet het hoofddoel van de verlichting, maar is het hoofddoel om de juiste sfeer te creëren. Dit is natuurlijk per situatie verschillend. Daarnaast hebben veel bedrijven nog verouderde bedrijfsverlichting die eigenlijk niet meer van deze tijd is. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar de bedrijfsverlichting en hierin de juiste keuze te maken. Vooral met het oog op de toekomst. Duurzaamheid en energie besparen wordt steeds belangrijker en de wet- en regelgeving op dit gebied strenger.

Welke doelen heeft bedrijfsverlichting

Verlichting heeft per soort bedrijf een ander doel. Een supermarkt wil graag verlichting die de producten goed weergeeft en de juiste sfeer neerzet. Dit is een heel ander doel dan bijvoorbeeld de verlichting in een stal. Hier is het van groot belang om het welzijn van de dieren te verhogen. Hierom is het belangrijk om de juiste verlichting te kiezen voor de soort situatie.

Hieronder staat een opsommingen van de belangrijkste en meest voorkomende doelen van verlichting:

verlichting bedrijven

Welke aandachtspunten zijn er?

Bij het kiezen van bedrijfsverlichting zijn er verschillende aandachtspunten. Het soort lamp, welke kleur licht, de levensduur en de kosten.

Het soort lamp

In 2021 is het voor bedrijven eigenlijk altijd aan te raden te kiezen voor led verlichting. Deze soort verlichting is een stuk duurzamer dan verouderde verlichting en bevat ook geen gevaarlijke stoffen.

In de led categorie zijn er ook nog veel verschillende soorten lampen. Zo kun je kiezen voor ledstrales, TL, lichtbakken, panelen en inbouwspots. Op kantoren zie je in de meeste gevallen inbouwspots of vrijhangende spots. Deze kunnen vaak mooi worden weggewerkt in het plafond, waardoor ze niet opvallen. Toch zorgen ze er wel voor dat de ruimte goed wordt verlicht.

Welke kleur licht

De kleurtemperatuur van verlichting wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. Indien de verlichting moet zorgen voor een gezellige en toegankelijke sfeer, dan kun je het beste voor een lichttemperatuur gaan met een laag aantal Kelvin. Voor werkplaatsen en magazijnen is juist een hoog aantal Kelvin meer geschikt. Bij kantoren zit de lichttemperatuur meestal hier tussenin. Het verschilt per lamp of het mogelijk is om voor andere hoeveelheid Kelvin te kiezen.

De levensduur

De levensduur van een lamp kan voor bedrijven belangrijk zijn. Deze hebben geen zin in veel onderhoud en willen meestal dat de verlichting zo lang mogelijk meegaat. Om die reden is het aan te raden om te kiezen voor led verlichting. Deze soort verlichting gaat een stuk langer mee dan traditionele verlichting. De levensduur van een led lamp verschilt per lamp, maar meestal zit het tussen de 20.000 en 50.000 branduren.

De kosten

Bij het kiezen van bedrijfsverlichting zijn de kosten ook belangrijk. Bedrijven willen graag kosten besparen en minder uitgeven aan de energierekening. Hierom is led verlichting bijna altijd de juiste keuze, aangezien deze minder onderhoudskosten heeft en minder stroom verbruikt dan traditionele verlichting. Hierdoor is ook de energierekening lager voor een bedrijf en worden er kosten bespaard.

Led verlichting is een duurzame, milieuvriendelijke en op de lange termijn kostenbesparende manier van verlichting. De aanschaf kosten van led zijn de afgelopen jaren fors minder geworden en in sommige gevallen kun je zelfs een subsidie verkrijgen door over te stappen. Daarnaast is het voor bedrijven interessant om compleet over te schakelen naar led, hierdoor laat je zien als bedrijf dat je duurzaam bezig bent. Dit kan dan in de vorm van een persbericht gedeeld worden met de buitenwereld.

Waarom led verlichting?

Led verlichting heeft veel voordelen in vergelijking tot verouderde verlichting. Led lampen verbruiken minder energie, waardoor dus de energiekosten zullen dalen. Daarnaast heeft led verlichting een lange levensduur, waardoor er minder tot geen onderhoudskosten zijn.

Het vervangen van de bedrijfsverlichting naar led verlichting zal ook zorgen voor een verhoogde productiviteit en concentratie onder de medewerkers. led lampen bevatten geen kwik (een zeer giftige stof) en is dus een stuk beter voor mens en milieu.

Voor sommige bedrijven is led verlichting momenteel al verplicht volgens de Wet milieubeheer. Daarnaast komt de energielabel C eis voor kantoren ook dichterbij. Een goede maatregel om dit label te behalen is het overstappen op led verlichting. Het streven vanuit de overheid is dat in Nederland alle bedrijfsverlichting naar led gaat.

Hoe stap ik over op led?

Er zijn verschillende manieren om over te stappen als bedrijf naar led verlichting. Je kunt het allemaal zelf regelen, maar dit is vaak een lastig proces en niet altijd even gemakkelijk. Vooral als er weinig kennis over licht binnen een bedrijf zelf aanwezig is. Hierbij kan MVOPro helpen!

MVOPro helpt ondernemers bij het overstappen naar led bedrijfsverlichting. Wij hebben kennis van licht en weten wat er nodig is. Daarnaast streven wij ernaar dat deze overstap kostenneutraal gemaakt kan worden. Dit doen wij aan de hand van ons concept: ‘Bespaar en Verdien’. Vanuit de besparing, subsidies en het groenfonds is de overstap kostenneutraal te maken voor bedrijven. Hierdoor kost het eigenlijk niets!

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het vervangen van de bedrijfsverlichting naar led? Of wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem dan gerust contact met ons op via de e-mail via info@mvopro.nl. Wij zijn partner van MVO Nederland en helpen bedrijven verduurzamen. Daarnaast verzorgen wij ook energielabels voor bedrijfspanden en helpen wij bedrijven met de informatieplicht.