Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 4 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Duurzaamheidsmaatregelen bedrijven

Schrijver

MVO Pro

Gepubliceerd op

oktober 8, 2021

Voor bedrijven heeft duurzaamheid veel voordelen. Zo is een duurzaam bedrijf klaar voor de toekomst en heeft het een beter imago, dan een bedrijf dat niet met duurzaamheid bezig is. Maar wat zijn nu goede duurzaamheidsmaatregelen voor bedrijven? En welke maatregelen zijn eenvoudig door te voeren? Dat leggen we uit in deze blog.

Duurzaamheidsmaatregelen

Er zijn verschillende maatregelen die een bedrijf kan nemen in het kader van duurzaamheid. Een bedrijf kan bijvoorbeeld het pand verduurzamen, maar ook het stimuleren van duurzaam vervoer kan een optie zijn. Voor bedrijven is het verstandig om te beginnen met het verduurzamen van het bedrijfspand. De duurzaamheidsmaatregelen die bedrijven het beste kunnen uitvoeren gaan voornamelijk over het verduurzamen van het pand. In veel gevallen kan een bedrijf ook aanspraak maken op subsidies bij het verduurzamen van het pand.

Naast het verduurzamen van het bedrijfspand zijn er ook andere wijzen waarop bedrijven met duurzaamheid aan de slag kunnen. De KVK geeft zeven gebieden waarop een bedrijf kan verduurzamen:

  1. Pand
  2. Personeel
  3. Vervoer
  4. Duurzaam inkopen
  5. Afval
  6. Product en productieproces
  7. Businessmodel

Bedrijfspand verduurzamen

De duurzaamheidsmaatregelen die bedrijven kunnen nemen op het gebied van het bedrijfspand zijn zeer uiteenlopend. Een bedrijf kan bijvoorbeeld de verlichting verduurzamen, maar ook het pand isoleren is een goede maatregel. In veel gevallen kunnen bedrijven die het pand verduurzamen aanspraak maken op subsidies vanuit de overheid. Het is verstandig om hier gebruik van te maken als bedrijf, want uiteindelijk zal ieder bedrijf duurzamer moeten worden. De Europese Unie streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit geldt dus ook voor alle bedrijven in de EU. Hierdoor wordt het verduurzamen belangrijk voor alles en iedereen.

Hieronder staat een lijst van een aantal duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van het bedrijfspand:

Waarom het bedrijfspand verduurzamen?

Voor kantooreigenaren is het aan te raden om zo snel mogelijk het pand te verduurzamen. Dit heeft een goede reden en dat is de energielabel C verplichting die er komt voor kantoren in 2023. Hierdoor is het een noodzaak voor kantooreigenaren om het pand te verduurzamen. Indien het energielabel C niet wordt behaald door een kantoor, dan mag het in 2023 niet meer kantoor worden gebruikt en riskeert de eigenaar een hoge boete. Een bedrijf of kantoor kan via deze tool zien welk energielabel het pand momenteel heeft.

Voor andere bedrijven is de noodzaak minder, maar is het nog steeds verstandig om toch te beginnen met het verduurzamen van het pand. In veel gevallen beseffen ondernemers niet dat verduurzamen juist geld kan opleveren. Door bijvoorbeeld over te stappen op led verlichting kan de energierekening flink dalen. Het installeren van zonnepanelen en het isoleren van het pand zorgen ook beide voor daling in de energiekosten.

Verduurzamen met MVOPro

MVOPro is een bedrijf dat ondernemers helpt met verduurzamen. Dit doen wij door ze een kans te bieden om kostenneutraal over te gaan op duurzame led verlichting. Wij verzorgen het gehele traject, zodat de ondernemer zich kan focussen op de echt belangrijke zaken. Meer weten? Neem gerust contact op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.