Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Energiebesparende maatregelen

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

november 17, 2021

Steeds meer bedrijven en organisaties nemen energiebesparende maatregelen. Dit doen ze om verscheidene redenen. De stijgende energieprijzen is een van deze redenen, maar ook de energielabel-C-verplichting voor kantoren. Vanuit de overheid wordt het nemen van energiebesparende maatregelen steeds meer gestimuleerd. Voornamelijk op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Hierin zijn bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er?

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die bedrijven kunnen nemen om de energiekosten te verlagen of het energielabel te verbeteren. Hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of windenergie gelden volgens de overheid niet tot energiebesparende maatregelen.

De maatregelen verschillen per sector of branche, maar de volgende maatregelen komen bij in meeste sectoren terug:

  1. Het plaatsen van ledlampen.
  2. Het isoleren van het gebouw. Denk aan dakisolatie, gevelisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie.
  3. Kies voor een HR++ cv-ketel.
  4. Energieregistratie en een bewakingssysteem (EBS) installeren.
  5. De ventilatie verbeteren. Dit kan met een ventilatiesysteem huis of kantoor.
welke energiebesparende maatregelen zijn er?

Waarom nu deze maatregelen toepassen?

Het is voor bedrijven verstandig om na te denken over het nemen van deze maatregelen. Hiervoor zijn verschillende redenen. De huidige subsidies in het kader van verduurzamen (SDE++, EIA, Vamil, ISDE) worden minder. Daarentegen blijft de overheid wel duurzaamheidsmaatregelen stimuleren met o.a. de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Daarnaast blijkt uit een marktonderzoek van een Nederlandse bank, dat een duurzaam bedrijfspand meer waarde heeft, dan een niet-duurzame tegenhanger. Tevens zijn er duidelijke signalen dat dit gat tussen duurzame panden en niet-duurzame panden de komende jaren groter zal worden. Daarnaast hechten de banken steeds meer waarde aan het energielabel van een bedrijfspand. Vooral met het oog op de energielabel-C-verplichting is het verstandig om energiebesparende maatregelen te nemen. Deze kunnen helpen bij het verbeteren van het energielabel van een bedrijfspand of kantoor.

Door de stijgende energieprijzen zien steeds meer bedrijven in dat het nemen van energiebesparende maatregelen echt nodig is. Het scheelt in de maandelijkse energiekosten en het is goed voor het imago van een bedrijf.

Besparen met MVOPro

MVOPro is een bedrijf dat andere bedrijven helpt met verduurzamen. Dit doen wij door bedrijven de kans te bieden om kostenneutraal over te gaan op duurzame led verlichting. Daarnaast verzorgen wij ook energielabels voor bedrijfspanden en helpen wij bedrijven met de informatieplicht. Wilt u graag meer informatie over led verlichting of energielabels neem dan contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch via 040-7600760. Of neem een kijkje op onze website.