Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Energielabel bedrijfspand 2023

Schrijver

MVO Pro

Gepubliceerd op

oktober 1, 2021

Per 1 januari 2023 moeten kantoren verplicht minimaal energielabel C hebben. Heeft een kantoor geen energielabel C? Dan mag het vanaf 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Hierdoor is het belangrijk voor kantooreigenaren om dit tijdig te regelen. Voor veel ondernemers komt dit niet als verrassing, want het is al enkele keren in het nieuws geweest en bedrijven worden er meermaals op gewezen. Om ondernemers te helpen heeft MVOPro een stappenplan gemaakt voor bedrijven die nog een energielabel moeten aanvragen voor hun bedrijfspand voor 2023.

Welk energielabel heeft mijn kantoorgebouw momenteel?

Het is belangrijk voor een kantooreigenaar om te achterhalen over welk energielabel het pand momenteel bezit. Dit kan worden nagegaan op de website EP-online. Dit is een website van de Rijksoverheid die laat zien welk label er momenteel aanwezig is.

Heeft een bedrijfspand al energielabel A, B of C dan hoeft er voor 2023 niets te gebeuren. De meeste kantoren beschikken momenteel nog niet over het juiste label. Van de bijna 79 duizend kantoren in Nederland, had eind 2020 nog meer dan 80% niet het vereiste energielabel C.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel. Niet alle kantoorgebouwen dienen minimaal over energielabel C te beschikken. Hieronder staat een lijst met uitzonderingen:

Geen energielabel C voor het bedrijfspand?

Als het kantoor per 1 januari 2023 niet over energielabel C beschikt, dan kan de overheid handhavend optreden. In de meest voorkomende gevallen zal de overheid optreden tegen de eigenaar of de verhuurder van een kantoorgebouw, maar het is ook mogelijk dat de huurder van het gebouw wordt aangesproken. Dit is voornamelijk afhankelijk van de afspraken die de verhuurder en de huurder in de huurovereenkomst hebben gemaakt.

Enkele sancties die de overheid kan opleggen zijn:

Energielabel aanvragen?

Het is dus verstandig om een energielabel voor 2023 aan te vragen voor een bedrijfspand of kantoorpand. Vooral om geen risico te lopen op een hoge boete of dwangsom. De verwachting is dat de overheid hierop streng gaat controleren in het kader van duurzaamheid. Vooral met het oog op de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

Wilt u een energielabel aanvragen? Dan kan dat gemakkelijk en snel via MVOPro. Kijk op onze energielabels pagina voor meer informatie over het energielabel voor bedrijfspanden. Hier staat ook een handig contactformulier voor het aanvragen van een energielabel. Wilt u liever telefonisch contact of via de e-mail? Wij zijn bereikbaar op 040-7600760 of op info@mvopro.nl.

Energielabel bedrijfspand 2023