Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Energielabel zakelijk pand

Schrijver

MVO Pro

Gepubliceerd op

oktober 29, 2021

Een energielabel is verplicht voor een zakelijk pand in een aantal gevallen. Een geldig label is verplicht bij verkoop of verhuur van het pand, maar ook bij de oplevering van een nieuw zakelijk pand. Daarnaast is er vanaf 1 januari 2023 een energielabel-C verplichting voor kantoorpanden. Indien geen geldig label aanwezig is bij verkoop of verhuur van een zakelijk pand is er een risico op een boete van de Inspectie Leefomgeving & Transport. Deze toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft al meerder boetes uitgedeeld, wegens het ontbreken van een energielabel.

energielabel zakelijk pand

Wanneer is het energielabel zakelijk pand verplicht?

Momenteel is het energielabel verplicht voor een zakelijk pand met een oppervlakte van 50m2 bij het verhuren van het pand. Bij het verkopen van het pand bent u ook verplicht een energielabel aan te vragen. De notaris kan hierom vragen. Ook kan het zo zijn dat bij een aanbouw of verbouwing ook een energielabel wordt geëist. De gemeente kan dit vragen bij bijvoorbeeld een aanvraag voor subsidie of bij de aanvraag voor een vergunning. Ook geldverstrekkers kunnen hierom vragen. Informeer dit op tijd, anders kan een verbouwing of aanbouw vertraging oplopen.

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorpand groter dan 100 m2 over energielabel-C beschikken. Een hoger label mag natuurlijk ook, maar minimaal moet het pand over het C-label beschikken. Indien dit niet het geval is, dan volgen er sancties. De kans is groot dat de overheid en handhavers hier streng op gaan controleren. Toch zijn er ook uitzonderingen op de regel. Zo hoeven panden waarbij minder dan 50% als kantoor wordt gebruikt, monumentale panden of panden die binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd worden niet te voldoen aan de energielabel-C verplichting.

Hieronder staat een handige infographic die laat zien voor welke panden een enerigelabel verplicht is:

energielabel wanneer verplicht

Energielabel aanvragen

Een energielabel aanvragen voor een zakelijk pand kan snel en gemakkelijk via MVOPro. Op deze pagina staat een contactformulier voor het aanvragen van een energielabel. U kunt ons ook bereiken via de e-mail op info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760. Naast het verzorgen van energielabels helpen wij ook bedrijven verduurzamen met led verlichting. Dit is een van de maatregelen die bedrijven kunnen nemen voor het verbeteren van het energielabel.