Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Klimaatwet EU energiebesparing

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

augustus 13, 2021

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft namens de Europese Commisie een reeks nieuwe klimaatwetten onthuld. Dit zet ondere andere de ambitie van de Europese Unie om tegen 2030 36 tot 39 procent energiebesparing te realiseren, om in bindende wetgeving. Deze klimaatwet moet ervoor zorgen dat de EU in 2030 55 procent minder CO2 uitstoot en 40 procent van haar energie duurzaam opwekt. Uiteindelijk moet dit voor een eerlijke, concurrerende en groene transitie tegen het jaar 2030 zorgen.

Energiebesparingsverplichting

Een van de aangenomen klimaatwetten stelt de ambitie vast om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55 procent te verminderen. Daarnaast is een andere richtlijn over energie-efficiëntie, die in 2018 in werking trad, gewijzigd. Eerst stelde deze het EU-doel voor energiebesparingen voor 2030 van minstens 32,5 procent. De gewijzigde variant vereist dat deze besparingen tegen 2030 respectievelijk 36 tot 39 procent bedragen. Dit komt onder andere overeen met de verhoogde jaarlijkse energiebesparingsverplichting van 1,5 procent voor alle lidstaten in de Europese Unie.

Het renoveren en vervangen van verlichting zal helpen om de energiebesparing te realiseren die de EU nodig heeft. Hierin is het belangrijk dat gebouwen renoveren en over stappen op duurzame led verlichting. Het zorgt niet alleen voor een besparing aan elektriciteit en CO2-uitstoot, maar ook voor een verbetering in het visuele comfort, welzijn en de productiviteit.

Veranderingen per 1 september

Vanaf 1 september 2021 komen er ook nieuwe EU-vereisten voor ecologisch ontwerp en energielabels voor lichtbronnen. Deze nieuwe eisen zorgen voor een verhoogde energie-efficiëntie van verlichtingsproducten die op de Europese markt komen. De nieuwe klimaatwet roept op tot een verdubbeling van de renovatiepercentages van gebouwen. Panden en gebouwen zijn goed voor 40 procent van het totale energieverbruik van de EU en 36 procent van alle broeikasgasemissies. Hierdoor is het belangrijk dat deze gebouwen renoveren en overstappen op ondere andere led verlichting.

Klimaatwet Nederland

In de Nederlandse klimaatwet staat vastgelegd dat we in 2030 49% minder broeikasgassen moeten uitstoten. Daarnaast staat er ook in dat in 2050 dit 95% minder moet zijn ten opzichte van 1990. Hierbij worden andere broeikasgassen, zoals methaan, teruggerekend naar CO2- equivalenten. Dit is per wet vastgelegd en hierdoor moet ieder kabinet zich eraan houden. In de wet staat alleen wat er moet gebeuren, niet hoe het moet gebeuren. De inhoudelijke maatregelen zijn in het Klimaatakkood afgesproken.