Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 4 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Is led verlichting verplicht voor bedrijven?

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

maart 18, 2022

Is het nu verplicht of toch niet? Het is voor veel ondernemers niet duidelijk of het nu daadwerkelijk verplicht is. Sinds 1 juli 2020 is led verlichting in principe verplicht voor alle bedrijven in Nederland. Al is dit plan toen kort voor deze datum uitgesteld. Dit plan kwam voort uit een motie die in 2018 is aangenomen in de Tweede Kamer. De kans is groot dat deze motie binnenkort alsnog tot een wet wordt gevormd.

Wet milieubeheer led verlichting

Voor bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen is led verlichting wel al verplicht. Dit zijn bedrijven die op jaarbasis 50.000 kWh of meer verbruiken, of bedrijven die minimaal 25.000 kubieke meter gas verbruiken. Deze bedrijven moeten alle (erkende) maatregelen nemen om energie te besparen, waarbij de terugverdientijd 5 jaar betreft. Led verlichting heeft over het algemeen een terugverdientijd van twee jaar. Hierdoor is led verlichting verplicht voor deze bedrijven.

Daarnaast is led verlichting ook interessant voor bedrijven waarbij het niet verplicht is. Dit komt door de vele voordelen van led verlichting. Het is verstandig om toch na te denken over led verlichting met het oog op de toekomst. Vooral nu de energieprijzen hoog zijn door de nasleep van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. De kans dat de energieprijzen nog meer gaan stijgen is erg groot.

Een andere goede reden waarom bedrijven overstappen op led verlichting is de energielabel C verplichting voor kantoren in 2023. Kantoren moeten per 1 januari 2023 over energielabel C beschikken, anders mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Led verlichting is een goede maatregel om het energielabel van het pand op te krikken. In het jaar 2030 is energielabel A zelfs verplicht voor kantoren. Hierdoor is het verstandig om zo snel mogelijk over te gaan op duurzame led verlichting en hiermee het energielabel te verbeteren.

energielabel bedrijven

Waarom led verlichting voor bedrijven?

Het overstappen naar led verlichting heeft veel voordelen voor bedrijven. Led is efficiënter met het stroomgebruik, heeft een langere levensduur en is ook nog eens veiliger. De superieure veiligheid is misschien wel een van de grootste voordelen. Led verlichting genereert bijna geen warmte en kunnen daardoor urenlang blijven branden zonder incidenten of gevolgen.

Het is voor de productiviteit van bedrijven ook een verbetering om over te stappen op led verlichting. Een tl- of spaarlamp flikkert zestig tot honderd keer per seconde. Dit is vermoeiend voor de ogen, aangezien deze constant moeten scherpstellen. Bij led verlichting is dit niet het geval, want deze verlichting flikkert niet. Het is wetenschappelijk bewezen dat led verlichting een positief effect heeft op het concentratievermogen en de productiviteit van de medewerkers.   

Led verlichting van MVOPro

MVOPro helpt andere bedrijven met het verduurzamen. Dit doen wij door bedrijven kostenneutraal over te laten stappen op duurzame led verlichting. Hierbij nemen wij de zorgen uit handen van de ondernemer en regelen wij het gehele traject. Van inventarisatie tot installatie. Zo hebben wij lichtexperts in dienst die precies weten wat u nodig heeft. Hierdoor krijgt uw onderneming het juiste licht dat tevens spaarzaam omgaat met uw energieverbruik. Hieronder staat een roadmap van onze werkwijze:

led verlichting verplicht voor bedrijven

Wilt u graag meer weten over led verlichting of MVOPro? Neem gerust contact met ons op via de telefoon op 040-7600760 of via de e-mail op info@mvopro.nl.