Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Universiteit Wageningen: led-licht zorgt voor hogere productie van alstroemeria

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

februari 25, 2020

Universiteit Wageningen: hogere productie Alstroemeria door intenser led-licht

Een hogere lichtintensiteit zorgt voor een hogere productie van alstroemeria. Dat blijkt uit onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research naar klimaatneutraal telen. Het led-licht zorgt hiervoor.

In het onderzoek ‘Alstroemeria van de Toekomst, dichtbij’ wordt een fossielvrij teeltconcept vergeleken met een referentieteelt. Het fossielvrije teeltconcept heeft een diffuus kasdek, hoge intensiteit full-led-belichting, een dubbel scherm en een ontvochtigingssysteem. De led-belichting zorgt in de winter samen met de warmte uit de bodemkoeling voor voldoende warmte in de kas, op voorwaarde dat de kas goed geïsoleerd is. Daarmee is geen gas nodig voor het verwarmen van de kas. Als een teler de benodigde stroom bijvoorbeeld met zonnepanelen produceert, zijn er helemaal geen fossiele brandstoffen nodig bij de teelt.

Full-led versus SON-T

De full-led-belichting leidt vanwege de hoge intensiteit tot een hogere productie dan de lage intensiteit SON-T belichting van de referentie. Over een volledig teeltjaar ligt de productie met led meer dan 40 procent hoger.

Ook in de zomer ligt de productie hoger. Dan wordt er niet belicht, maar het is volgens de onderzoekers niet uit te sluiten dat dit een na-ijleffect is van de belichting in de winter. Dit omdat de plant meer reserves kan stoppen in de ondergrondse delen (red. rizoom).

Ander onderzoek

Het diffuus glas en een betere vochtbeheersing in de kas zorgen voor grotere huidmondjesopeningen. En ook het gebruikte lichtspectrum, gekozen op basis van een kortlopend onderzoek, kan effect hebben op de productie en op de bladkwaliteit. Maar is dit het beste spectrum voor alle typen alstroemeria? Om daarachter te komen, worden door de universiteit 4 lichtspectra vergeleken voor 4 rassen (3 typen) in een ander onderzoek: ‘Alstroemeria en haar lichtcriteria’. Dit onderzoek is afgelopen najaar gestart.

(bron LED Magazine)