Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Veelgestelde vragen over het energielabel voor bedrijfspanden

Schrijver

MVO Pro

Gepubliceerd op

april 1, 2021

MVOPro geeft antwoord op veelgestelde vragen over het energielabel voor bedrijfspanden. Een energielabel is steeds vaker verplicht voor bedrijven. Om deze reden dat er ook steeds meer vragen over het energielabel komen vanuit het bedrijfsleven.

Welk energielabel heeft mijn bedrijf?

De overheid heeft een handige tool gemaakt om dit te achterhalen. Er moet wel een label ooit zijn aangevraagd voor het pand, anders kan het tooltje geen label achterhalen.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Hij kan wel tussentijds veranderen door het doorvoeren van energiebesparende maatregelen, maar dan moet er een nieuw label aangevraagd worden.

Wanneer is het energielabel verplicht?

Een geldig energielabel is verplicht voor bedrijven als je deze verkoopt of verhuurt. Bij het opleveren van een bedrijfspand is een energielabel ook verplicht. De Inspectie Leefomgeving & Transport is voortaan hierop streng aan het controleren en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven die zich niet aan de regels houden.

De verplichting geldt voor deze bedrijfspanden:

De verplichting geldt dus niet voor industriële bedrijfspanden. Indien er een showroom of kantoor aanwezig is, dan is het label wel verplicht voor die ruimte, als deze groter zijn dan 50 m2.

Wanneer moet je het energielabel zichtbaar ophangen?

Bepaalde organisaties moeten het energielabel zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang of receptie. Dit geldt alleen als je voldoet aan deze twee voorwaarden:

Voorbeelden van bedrijven die het label zichtbaar moeten ophangen zijn scholen, horeca en ziekenhuizen. Tevens geldt dit ook voor overheidsgebouwen groter dan 250 m2 en die publiek toegankelijk zijn.

Hoe hoog is de boete als een pand geen energielabel heeft?

Als een pand niet over een energielabel beschikt en het is wel verplicht, dan kan er een boete van maximaal € 20.250 worden opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Energielabel aanvragen?

Een energielabel kunt u gemakkelijk aanvragen via MVOPro. Op deze pagina staat meer informatie over het aanvragen van een energielabel. Wilt u meer weten over MVOPro of het energielabel? Neem gerust contact met ons op via de e-mail op info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.