Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

De 7 grootste voordelen van een waterontharder

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

januari 18, 2022

In Nederland is er in de meeste gebieden sprake van hard water, dit kan een aantal vervelende nadelen met zich meebrengen. Om deze nadelen tegen te gaan kan een waterontharder geïnstalleerd worden, dit apparaat biedt een aantal fijne voordelen doordat het kalk kan verwijderen. In dit artikel zullen we een aantal van deze voordelen toelichten.

Neem afscheid van kalkaanslag   

In Nederland wordt kraanwater uit de grond gepompt, tijdens de periode dat het water in de grond zit vindt er een natuurlijk proces plaats. Door dit natuurlijke proces komt er kalk in het water. Deze kalk komt tijdens het pompen mee naar boven en deze zie je na afloop terug in je badkamer, keuken en op je sanitair in de vorm van kalkaanslag. Hoewel kalkaanslag niet schadelijk is oogt het niet fris maar vaak komt het wel wat viezig over. 

Bespaar tijd met schoonmaken

Vaak is kalkaanslag redelijk makkelijk te verwijderen, toch is dit vaak van korte duur en wordt het door vele mensen gezien als een vervelende klus. Met de installatie van een waterontharder zorg je ervoor dat de kalkaanslag geen kans meer krijgt, hierdoor zal je minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken. Hierdoor hou je meer tijd over voor leukere dingen. 

Verbeter de levensduur van je apparaten

Elektronische huishoudelijke apparaten die werken met water lijden onder hard water, de kalkaanslag gaat zich namelijk ook in deze apparaten nestelen. Er kan wel eens in de zoveel tijd ontkalkt worden met speciale middelen maar uiteindelijk zal dit een negatieve invloed hebben op de levensduur. Met een waterontharder kan je de levensduur van apparaten zoals waterkokers, wasmachines, koffiezetapparaten, vaatwassers, etc. aanzienlijk verlengen waardoor je minder vaak nieuwe apparaten hoeft aan te schaffen. 

Verminder het gebruik van detergenten

Bij het doen van de was worden vaak wasmiddelen en zelfs wasverzachters gebruikt, wanneer je de was doet met “hard water” moeten deze detergenten niet alleen aan de slag met de kleren maar ook met de kalk in het water. De werking van de detergenten wordt aanzienlijk vermindert dus door de kalk in het aanwezige water. Wanneer je gebruik maakt van een waterontharder zul je veel minder wasmiddel nodig hebben omdat de werking een stuk beter zal zijn. 

Beter voor de huid

Hard water heeft ook effect op je huid, deze droogt namelijk een stuk sneller uit. Door zacht water kan dit vermindert worden. Mensen met een gevoelige huid of eczeem kunnen hier vooral baat bij hebben, hoewel zacht water geen genezende werking heeft, is het wel verzachtend. 

Kosten besparen op de energierekening

Apparaten zoals je waterkoker, wasmachine, vaatwasser en verwarmingen werken met verwarmingselementen om de watertemperatuur op de juiste temperatuur te krijgen. De kalk die in hard water zit laat ook kalkdeeltjes achter in deze verwarmingselementen. Hierdoor zal het opwarmen steeds langer duren wat zorgt voor een hogere behoefte aan stroom. 

Beter voor het milieu

Net is al even benoemd dat er minder detergenten nodig zijn bij de installatie van een waterontharder, hierdoor zullen er ook minder chemicaliën in het water nodig zijn. Alle chemicaliën komen normaal gesproken in het rioolwater terecht waarna het vervolgens doorstroomt in de natuur wat er niet goed voor is. De waterontharder kan deze uitstroom van chemicaliën verminderen.