Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Waarom LED verlichting?

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

februari 4, 2022

De laatste jaren is de ontwikkeling van LED verlichting als verlichtingstechnologie super snel gegaan. LED lampen zijn voortaan zelfs de meest verkochte lichttechnologie. Daarnaast worden ze steeds populairder en efficiënter. LED lampen hebben op het gebied van energieverbruik, levensduur en opwarmtijd de concurrentie al ver achter zich gelaten. Vooral nu de energieprijzen zijn gestegen tot ongekende hoogtes is het verduurzamen met LED verlichting steeds interessanter. Het energieverbruik en de energiekosten zullen sterk dalen door te kiezen voor duurzame LED verlichting.

Wat is LED verlichting?  

Voordat we antwoord kunnen geven op de ‘waarom’ vraag gaan we eerst kijken naar wat LED nu precies is. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’. Om het nog even te verduidelijken zullen we ook bespreken wat een diode is. Een diode is een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom zeer goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere richting. In de vorm van LED doet de diode licht uitzenden bij de stroomdoorgang.

LED lampen zijn heel anders dan traditionele lampen, zoals gloeilampen of spaarlampen. LED bevat geen gloeidraad en verbruikt veel minder energie. De eerste ontdekking van LED was in 1907, maar het duurde tot wel 1962 voordat LED echt doorbrak. In dat jaar werd de eerste werkende LED ontwikkeld door Nick Holonyak. LED is voortaan niet meer weg te denken als verlichting. Steeds meer bedrijven en consumenten kiezen voor LED als verlichtingstechnologie. Vooral nu de energieprijzen hoog zijn kiezen steeds meer mensen voor LED. Het is een goede manier om te verduurzamen en stroom te besparen.

waarom led

Hoe werkt LED verlichting?

Bij LED is er geen sprake van gloeidraad, maar wordt er gebruik gemaakt van halfgeleiders om licht te produceren. Wanneer er stroom door de halfgeleiders loopt, dan geven deze materialen licht af. Door het gebruik van bepaalde materialen is het mogelijk dat LED verschillende soorten kleuren kan uitzenden. De kleur is dus afhankelijk van de aard van de materialen waaruit de LED is opgebouwd.

Welke termen zijn belangrijk?

Bij LED verlichting zijn verschillende termen belangrijk. Voor sommige mensen is dit vakjargon, maar voor de lichtexperts onder ons zijn dit gewoon normale termen. Hieronder staat een lijst van de belangrijkste termen:

IP normering

LED beschikt over een IP-normering. Deze normering zegt iets over de bescherming die de lamp geniet tegen stof, vocht of andere nadelen. De IP normering zegt iets over de bescherming die de lamp of spot geniet tegen vocht, stof en andere ongunstigheden. Bij de IP normering geldt het eerste cijfer voor de bescherming tegen stof en dergelijke. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen vocht. Het eerste cijfer van de IP-normering geeft aan of een lamp tegen stof bestendig is. Het tweede cijfer geeft aan of de lamp bestendig is tegen vocht. Zo is een LED lamp met een IP-normering van 68 bestendig tegen zowel stof als tegen vocht.

UGR-waarde

De UGR in UGR-waarde staat voor Unified Glare Rating. Dit laat zien in hoeverre de verlichting belastend is; daarmee wordt bedoeld in hoeverre en sprake is van lichthinder of verblinding in een ruimte. Hoe hoger de UGR-waarde, des te hoger de kans op verblinding. Dus met een hoge UGR-waarde is er meer hinder. De richtlijnen rondom de UGR-waarde zijn van groot belang de zakelijke markt. Dit is omdat de UGR-waarde in een NEN-norm is vastgesteld. Kantoren moeten bijvoorbeeld een UGR-waarde van onder de 19 hebben.

Waarom lampen vervangen door LED?

Nu het duidelijk is wat LED precies is en hoe het werkt kunnen we kijken waarom lampen vervangen moeten worden door LED.

MVOPro heeft in een infographic de grootste voordelen van LED op rijtje gezet:

Voordelen LED-verlichting

Naast de bovenstaande voordelen heeft LED nog andere voordelen. Het is vele malen duurzamer dan alternatieve verlichting. Vooral in de hedendaagse wereld waar duurzaamheid erg belangrijk is, is het verstandig om te kiezen voor LED verlichting. In financieel opzicht is het steeds interessanter om te kiezen voor LED verlichting. Dit komt door de hoge energieprijzen, hierdoor zal er meer geld worden bespaard bij de keuze voor LED.

LED verlichting van MVOPro

MVOPro helpt bedrijven met overstappen op LED verlichting. Onze verlichting is door de overheid goedgekeurd voor milieusubsidie. Hierdoor kan MVOPro investeren in bedrijven die duurzaam zijn. Het overstappen op LED kan kostenneutraal, dankzij o.a. subsidies.

Veel bedrijven hebben nog verouderde Tl verlichting. Tl verlichting vervangen door LED biedt veel voordelen en kan ook kostenneutraal. Waarom LED verlichting? Wij hopen dat dat een beetje duidelijk is geworden in deze blog.

Wilt u graag meer weten over LED of MVOPro? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.