Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Wat kan ik doen aan duurzaamheid?

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

februari 5, 2021

Duurzaamheid is een breed begrip dat de laatste jaren alleen maar populairder is geworden. Niet zonder reden, want de gezondheid van de planeet is voor iedereen van belang. Iedereen wil graag zijn steentje bijdragen en daarom vragen mensen zich vaak af: wat kan ik doen aan duurzaamheid?

Waarom duurzaamheid?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom duurzaamheid van belang is. Het belangrijkste is natuurlijk om de planeet te beschermen en het broeikaseffect een halt toe te roepen. Wij willen allemaal een wereld achterlaten aan onze kinderen waarop we trots kunnen zijn. En deze wereld moet nog wel leefbaar en gezond zijn. Duurzaamheid is daarom belangrijk bij niet alleen consumenten, maar ook bedrijven. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, anders is het straks te laat en is er geen planeet meer over.

Duurzaamheid voor consumenten

Duurzaamheid begint uiteindelijk bij jezelf. Voortaan leven veel mensen een duurzaam leven en houden ze rekening met hun ecologische voetafdruk. Dit betekent dat ze bewust rekening houden met veel keuzes in het leven. Ze eten vaker vegetarisch, vliegen niet of minder dan de normale mens en besparen energie waar het mogelijk is. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van veranderingen die de mens kan maken in het kader van duurzaamheid. Er zijn nog veel meer manieren om duurzamer te leven. Hieronder staan vier tips waarmee jij een stuk duurzamer kunt leven:

  1. Wees bewust van de spullen die je koopt en consumeer minder.
  2. Bespaar energie met bijv. zonnepanelen of groene energie.
  3. Eet minder vlees en meer groenten.
  4. Kies voor duurzame merken (niet alleen kleding, maar ook een duurzame bank of verzekeraar is interessant).

Duurzaamheid voor bedrijven

Voor bedrijven is duurzaamheid ook steeds meer van belang. De grootste bedrijven van Nederland zijn verantwoordelijk voor 71% van de CO2-uitstoot. Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij bedrijven om te verduurzamen. Daarnaast hechten consumenten er veel waarde aan dat een bedrijf duurzaam onderneemt. Dit geldt voor kleine en grote bedrijven. Er zijn gelukkig genoeg zaken die doorgevoerd kunnen worden om een bedrijf te verduurzamen. Hieronder staan zes tips voor bedrijven om duurzamer te worden:

  1. Vervang verouderde verlichting door duurzame LED verlichting.
  2. Doe het afval op de juiste manier scheiden.
  3. Print alleen wanneer het echt nodig is.
  4. Indien er veel auto gebruik is in een bedrijf, overweeg elektrisch rijden.
  5. Stap over op groene energie.
  6. Kies voor milieubewuste kantoorartikelen.