Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Wetgeving led verlichting

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

juli 26, 2021

Er zijn verschillende wetten en regels op het gebied van verlichting. Van subsidies tot en met verplichtingen. In dit artikel gaan we in op alle aspecten van de wetgeving op het gebied van led verlichting en alles wat ermee te maken heeft.

Led verlichting verplicht?

Het is in het verleden veelvuldig in het nieuws geweest en regelmatig komt het nog voorbij op sociale media: de verplichting van led verlichting. In hoeverre is led verlichting verplicht? Wat is de precieze wetgeving led verlichting voor bedrijven?

Er is twee jaar geleden een motie aangenomen die bedrijven verplicht led verlichting te gebruiken. Echter, betekent een motie niet dat het automatisch wetgeving wordt. Hierdoor is er geen verplichting van led voor alle bedrijven. Toch is het voor sommige bedrijven onder bepaalde condities wel verplicht. Dit komt omdat dit in de Erkende Maatregelen (EML) in het Activiteitenbesluit staat.

Daarnaast kan het plaatsen van led verlichting nodig zijn, om in 2023 aan de energielabel C-plicht voor kantoorpanden te voldoen. Het plaatsen van led verlichting is een goede manier om het energielabel van een pand te verbeteren,

Subsidies led verlichting

Andere wetgeving die te maken heeft met led verlichting zijn subsidies. De overheid heeft hiervoor verschillende subsidies beschikbaar gesteld om bedrijven te helpen met verduurzamen. De bekendste subsidie hiervoor is de EIA, de energie-investeringsaftrek. Met deze subsidie kunnen bedrijven fiscale aftrek krijgen wanneer er een investering wordt gedaan die een forse energiebesparing oplevert.

Naast de EIA zijn er nog meer subsidies die te maken hebben met led verlichting. De KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Voordelen van led

Led verlichting heeft vele voordelen voor bedrijven. Indien er nog verouderde verlichting aanwezig is, dan brengt dat vaak veel onderhoudskosten met zich mee. Of het zijn oude TL-buizen die langzaam opstarten of gaan flikkeren. Dit zijn beide geen fijne zaken, indien men in dit licht werkt. Led verlichting heeft geen opstarttijd en zorgt voor een betere concentratie aan licht. Dit zorgt ervoor dat medewerkers minder snel hoofdpijn krijgen of vermoeid raken. Led verlichting wordt tevens niet heet, omdat led de energie voornamelijk omzet in licht in plaats van warmte. Hierdoor is er bijna geen energieverspilling. Een ander groot voordeel van led is de besparing op de energiekosten.

Overstappen op led verlichting?

Wilt u graag overstappen met uw bedrijf of organisatie op duurzame led verlichting? Dan kan MVOPro u hierbij helpen. Ons bedrijf helpt andere bedrijven met verduurzamen. Dit doen wij door andere bedrijven te helpen met het overstappen op led verlichting. Wij hebben onze eigen led verlichting die is goedgekeurd door de overheid voor subsidie. Daarnaast hebben wij lichtexperts in dienst die precies weten wat uw bedrijf voor licht nodig heeft. MVOPro regelt alles, van installatie tot en met subsidieaanvraag.

Wilt u graag meer weten? Neem dan contact met ons op via de telefoon op 040-7600760 of via de e-mail op info@mvopro.nl. Of neem een kijkje op onze website. Hier staat nog meer informatie over led verlichting en nog veel meer!