Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Bedrijf verduurzamen: begin met energie besparen

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

maart 4, 2022

Er zijn veel mogelijkheden om als bedrijf te verduurzamen. Dit zijn mogelijkheden, zoals het stimuleren van thuiswerken, elektrisch rijden stimuleren, afval goed te scheiden en minder papier te gebruiken. Maar het slimste is om te beginnen met energie besparen binnen een bedrijf.

Hiervoor zijn verschillende manieren. Zo kan er gekeken worden naar de verlichting binnen een bedrijf, maar ook naar de apparatuur die er wordt gebruikt. Het is altijd verstandig om voor energiezuinige opties te kiezen wat betreft de verlichting en apparatuur.

Welke manieren van verduurzamen zijn er?

Natuurlijk verschilt dit per branche, maar over het algemeen zijn er wel enkele maatregelen die altijd kunnen helpen. Led verlichting is een van deze maatregelen die eigenlijk voor elke branche van toepassing is. Vooral als er nog veel verouderde verlichting in de vorm van tl-lampen hangen kan hier veel energie worden bespaard en is het een goede eerste stap tot verduurzamen.

Het is verstandig om eerst zoveel mogelijk energie te besparen, voordat je zelf energie gaat opwekken. Vaak horen wij dat bedrijven al zonnepanelen hebben geplaatst op het dak, terwijl er nog verouderde verlichting hangt. Hierdoor moet je meer stroom opwekken, terwijl dit eigenlijk niet nodig is als er led verlichting hangt. Daarom raden wij altijd aan om eerst te besparen, voordat je zelf energie gaat opwekken.

Voorkom sluipverbruik binnen een bedrijf

Een andere goede manier om energie te besparen is door de machines of apparatuur altijd uit te schakelen als het niet wordt gebruikt. Als apparaten niet goed worden uitgezet dan staan ze vaak op stand-by. Dit stroomverbruik noemen ze: sluipverbruik. Dit komt vaak voor bij bedrijven met veel elektronische apparaten. De besparing op het stroomverbruik kan soms tot wel 40% oplopen, als er veel apparatuur aanwezig is binnen een bedrijf. Daarom is het belangrijk om hier goed op te letten. Hierdoor worden veel kosten bespaard en wordt er minder stroom verbruikt.

bedrijf verduurzamen

Andere manieren van verduurzamen

Naast de energie besparen zijn er ook nog andere mogelijkheden tot verduurzamen voor een bedrijf. Hiervoor hebben wij 5 simpele tips opgesteld die hierbij kunnen helpen:

  1. Stimuleer thuiswerken
  2. Koop energiezuinige apparaten
  3. Gebruik zo min mogelijk papier
  4. Afval scheiden
  5. Koop tweedehands kantoormeubilair

Stimuleer thuiswerken

Sinds de coronacrisis is het eerder de norm geworden het fenomeen: thuiswerken. Bijna 1 op de 4 thuiswerkers wil ook na de crisis grotendeels thuis blijven werken. Het thuiswerken zorgt voor een zeer grote besparing qua kosten en energieverbruik. Daarnaast zorgt het ook voor een vermindering van de filedruk, aangezien er minder auto’s op de weg zijn door het thuiswerken. Door de coronacrisis is thuiswerken voortaan voor sommige bedrijven de norm geworden.

Koop energiezuinige apparaten

Het is verstandig om bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur te kijken naar hoe zuinig een apparaat is. Veel van deze apparatuur heeft een energielabel die laat zien hoe zuinig een apparaat is. Door alleen maar apparaten te kopen met een goed energielabel kan veel geld en energie worden bespaard. Denk aan apparaten, zoals airco’s, koelkasten, vaatwassers en ventilatie-units.

Gebruik zo min mogelijk papier

Elke vijf jaar stijgt de mondiale papierconsumptie met 20%. Hierdoor zal het papierverbruik vroeg of laat een probleem worden in de wereld. Hierdoor is het verstandig om minder papier te verbruiken. Voorkom onnodig printen en probeer zoveel mogelijk digitaal te werken. Als printen echt nodig is, dan is het verstandig om beide zijden te gebruiken voor het printen. Een andere manier is het gebruiken van gerecycled papier.

Afval scheiden

Afval scheiden is belangrijk omdat het beter is voor het milieu en hierdoor is het ook een goede stap in het verduurzamen van een bedrijf. Afvalscheiding zorgt voor minder CO2 uitstoot, minder verbranding van restafval en besparingen van geld/grondstoffen. Dit is een laagdrempelige manier van verduurzamen voor ieder bedrijf.

bedrijf verduurzamen

Koop tweedehands kantoormeubilair

Veel bedrijven vervangen bij een verhuizing het complete interieur. Dit is natuurlijk zonde, want het is best gemakkelijk om aan tweede hands meubilair te komen. Bij een faillissement staat vaak de hele inboedel te koop en dan is het gemakkelijk om aan tweede hands spullen te komen die vaak nog in een prima conditie verkeren.

Bedrijf verduurzamen met MVOPro

MVOPro helpt andere bedrijven met verduurzamen. Wij zorgen ervoor dat bedrijven kostenneutraal kunnen overstappen op energiezuinige led verlichting. Dit is een goede eerste stap in het energie besparen en verduurzamen. Dit doen wij volgens ons eigen concept: “Bespaar en Verdien”.

Wilt u graag meer weten over MVOPro en onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.