Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Duurzaam bedrijfspand

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

september 14, 2021

Bedrijven zien steeds vaker de waarde in van het verduurzamen van het pand. Een duurzaam bedrijfspand kan voor een kostenbesparing zorgen en het is goed voor het imago van een bedrijf. Er zijn veel technieken en toepassingen die kunnen bijdragen aan de duurzaamheid van het bedrijfspand. Daarnaast verwacht de overheid ook van bedrijven dat ze het pand gaan verduurzamen. Dit stimuleren ze met subsidies, maar ook met nieuwe wet- en regelgeving. Een van deze wetten is bijvoorbeeld de energielabel C verplichting voor kantoren die in 2023 gaat gelden.

Wat zijn de meest gebruikte technieken en toepassingen?

Veel bedrijven hebben al enkele technieken/toepassingen in gebruik of willen deze snel gaan toepassen. Dit zijn voornamelijk de bekende manieren voor het verduurzamen van het pand, zoals led verlichting of zonnepanelen. Er zijn ook wat minder gebruikte technieken en toepassingen, zoals een sedum dak of waterloze urinoirs. Deze technieken dragen allemaal bij aan een duurzaam bedrijfspand. Gevelreclame met led verlichting is een een goede manier van duurzaam reclame maken op het bedrijfspand.

Vooral de eerst genoemde technieken worden vaak gebruikt en zorgen ook voor een daadwerkelijke kostenbesparing. Daarnaast zorgt het investeren in energiezuinige technieken ervoor dat er aanspraak kan worden gemaakt op subsidies. De regeling: Energie-investeringsaftrek (EIA) is een van deze subsidies.

Is het verduurzamen het bedrijfspand rendabel?

Ondanks de kostenbesparing en de aanspraak die kan worden gemaakt op subsidies denken veel ondernemers nog steeds dat het verduurzamen van het bedrijfspand niet rendabel is. Dit is wel het geval, want veel van de maatregelen en technieken verdienen zich zelf relatief snel terug. Led verlichting is hier een goed voorbeeld van, maar ook zonnepanelen hebben een lage terugverdientijd.

Ondanks dat sommige ondernemers denken dat het verduurzamen van het pand niet rendabel is, moeten ze er toch aan geloven. Dit is vooral door de wet- en regelgeving vanuit de overheid. Er zullen in de toekomst steeds meer regels en wetten komen die ervoor moeten zorgen dat ondernemers het pand gaan verduurzamen. Dit is vooral met het oog op het Klimaatakkoord in 2030. Als ondernemers het pand niet gaan verduurzamen, zullen de afspraken die voor 2030 zijn gemaakt ook niet haalbaar en realistisch zijn.

Duurzaam bedrijfspand realiseren met MVOPro

MVOPro helpt ondernemers met het verduurzamen van het bedrijfspand. Dit doen wij door te kijken naar de verlichting. Wij helpen bedrijven over te stappen op duurzame led verlichting. Hierbij regelen wij het gehele traject. Van inventarisatie wat er nodig is tot en met de installatie en subsidieaanvraag. Hierdoor heeft de ondernemer er geen zorgen aan en kan die zich bezig houden met andere zaken. Daarnaast verzorgen wij ook energielabels voor bedrijfspanden en kantoren.

Wilt u graag meer informatie hierover? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.