Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Duurzaam ondernemen bedrijven

Schrijver

MVO Pro

Gepubliceerd op

augustus 4, 2021

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Vrijwel elke organisatie voelt steeds meer de noodzaak om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Bedrijven en organisaties kunnen dit op verschillende manieren doen. Of je nu de verlichting vervangt in duurzame ledverlichting, overstapt op een elektrisch vervoer of een product ontwerpt voor hergebruik.

Waarom duurzaam ondernemen als bedrijf?

Er zijn diverse redenen waarom bedrijven zouden duurzaam ondernemen. Hieronder staan vier belangrijke redenen voor bedrijven:

Wat zijn de voordelen van duurzaam ondernemen voor bedrijven?

Het hebben van een beleid op het gebied van duurzaamheid geeft bedrijven verschillende voordelen. Het zorgt voor een beter imago, gedreven medewerkers en het helpt bedrijven bij het voorbereiden op de toekomst. Daarnaast wordt het bedrijf ook een interessante partner voor overheden en investeerders. Duurzaamheid is steeds vaker belangrijk bij aanbestedingen.

Een ander groot voordeel van duurzaam ondernemen is de kostenbesparing die er uit voort komt. Door het bedrijfspand te verduurzamen kunnen er veel kosten worden bespaard. Dit kan veel schelen op de jaarlijkse energierekening.

Welke manieren van duurzaam ondernemen zijn er?

Duurzaam ondernemen kan op veelsoortige wijzen. Er zijn zeven verschillende wijzen volgens de overheid. Hieronder staat een opsommingen van alle manieren:

  1. Pand
  2. Product en productieproces
  3. Vervoer
  4. Duurzaam inkopen
  5. Afval
  6. Personeel
  7. Businessmodel

Op de website van de KvK staat meer uitleg over duurzaam ondernemen en de manieren waarop dit gedaan kan worden.

Duurzaamheid tips voor bedrijven

MVOPro geeft een aantal tips voor bedrijven op het gebied van duurzaam ondernemen. Meer duurzaamheid tips? Kijk dan op onze pinterest.

1. Begin bij het begin

Het is slim om eerst de kleine aanpassingen en de gemakkelijke maatregelen op het gebied van duurzaam ondernemen toe te passen. Dit zijn zaken zoals, het vervangen van de verlichting in duurzame verlichting, bewust omgaan met de airconditioning en verwarming en door alle computers en elektrische apparaten uit te schakelen aan het einde van de dag. Dus niet op stand-by!

2. Stimuleer thuiswerken

Het stimuleren van thuiswerken is een goede manier voor bedrijven om duurzamer te worden. Door thuiswerken te stimuleren hoeven medewerkers niet te reizen. Dit scheelt een hoop CO2 uitstoot in vergelijking tot een organisatie waarbij alle medewerkers naar het kantoor moeten komen. Het thuiswerken komt steeds vaker voor, door de coronacrisis.

3. Ga bewust om met de printer

Het is verstandig om als bedrijf bewust om te gaan met de printer. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van digitale alternatieven. Stimuleer het gebruik van Slack en e-mail of loop even naar een collega toe voor een vraag i.p.v. gebruik te maken van de printer.

4. Duurzaam pand

Het pand verduurzamen is een hele goede tip voor bedrijven. Dit komt door aankomende wet- en regelgeving op dit gebied. Kantoren moeten in 2023 over energielabel C beschikken, anders mag het pand niet als kantoor worden gebruikt. Hierdoor is het slim om het pand zo snel mogelijk duurzaam te maken. Dit kan gemakkelijk met maatregelen, zoals vervangen van de verlichting in ledverlichting, het pand beter te isoleren en het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het pand.

Verduurzamen met MVOPro

MVOPro heeft verschillende diensten in het kader van duurzaam ondernemen. Wij helpen bedrijven overstappen op duurzame ledverlichting, verzorgen energielabels voor bedrijfspanden en we helpen bedrijven met de informatieplicht. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust een kijkje op onze website of neem telefonisch contact op met ons via 040-7600760 of via de e-mail op info@mvopro.nl. Kijk ook op Cleafs – het online bedrijven magazine voor informatie over bedrijven.

Bedrijven duurzaam ondernemen