Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Energie besparen bedrijven: 6 handige tips in 2022

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

oktober 19, 2022

Iedere dag merken steeds meer bedrijven hoe belangrijk duurzaamheid is en willen ze graag hun steentje bijdragen. Dit kan onder andere door energie te besparen. Energie besparen is niet alleen in het kader van duurzaamheid verstandig voor bedrijven, maar ook als kostenbesparing. Hiervoor zijn verschillende maatregelen mogelijk.

In dit artikel geeft MVOPro 6 handige tips en nog meer informatie voor bedrijven om energie te besparen. MVOPro helpt andere bedrijven met het overstappen op led verlichting, hierdoor kun je als bedrijf enorm veel kosten besparen. Daarnaast is het ook een goede stap richting duurzaamheid binnen het bedrijf.

Neem contact voor meer informatie. Onze adviseurs staan klaar om je bedrijf te helpen met het overstappen op led verlichting!

Verplichtingen vanuit de overheid energie besparen

Al enkele jaren zijn bedrijven vanuit de overheid verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren in het bedrijf. Sinds de Informatieplicht Energiebesparing (juli 2019) geldt er voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 25.000 m3 gas óf 50.000 kWh aan elektriciteit verbruiken een daadwerkelijke meldplicht.

Voor kleinere bedrijven is het nog niet verplicht, maar dit kan in de toekomst gaan veranderen. Daarnaast heeft het ook voor hen voordelen om energie te besparen.

De grootste voordelen van het energie besparen zijn voornamelijk financieel. Zo zorgt het besparen van energie voor een lagere energierekening. Dit scheelt weer in de maandelijkse kosten.

Energie besparen als organisatie

Er zijn verschillende aspecten waarin een bedrijf of organisatie energie kan besparen. Dit verschilt natuurlijk ook per sector waarin het bedrijf actief is. De aspecten zijn op te delen in 8 aspecten. Hieronder staan de 8 aspecten in welke je energie kunt besparen als bedrijf of organisatie:

Het is verstandig om per aspect te bekijken wat er energiezuiniger kan binnen de maatregel. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de verlichting binnen een bedrijf. Zorg dan dat dit energiezuinige led verlichting is en zorg voor bewegingssensoren, zodat de verlichting automatisch uit gaat.

Energie besparen bedrijf

Op het gebied van verwarmen en koelen van het pand moet je natuurlijk naar de airconditioning kijken of naar de thermostaat. Het verwarmen van het bedrijfspand hoeft niet alleen op gas, maar kan voortaan ook elektrisch. Dit is met de huidige energieprijzen natuurlijk een verstandige keuze!

Energie besparen bedrijven: welke mogelijkheden?

Voor bedrijven zijn er veel mogelijkheden op het gebied van energie besparen. Energie besparen kan door bijv. het bedrijfspand te verduurzamen of te kijken naar activiteiten rondom de organisatie. Hieronder staat een opsomming van 6 handige tips:

  1. Een duurzame basis
  2. Wek zelf energie op
  3. Zorg voor bewustwording bij het personeel
  4. Stimuleer thuiswerken
  5. Zakelijk elektrisch rijden
  6. Meet wat je uitstoot

Tip 1: Een duurzame basis

Energie besparen bij bedrijven begint bij een duurzame basis. Dit zijn simpele bespaartips die vaak snel doorgevoerd kunnen worden binnen een bedrijf.

Veel van deze maatregelen zorgen voor een kostenbesparing binnen een bedrijf. Dit is met de hedendaagse stroomprijs een groot voordeel. Hierdoor zal de energierekening dankzij het besparen van energie een stuk dalen.

Tip 2: Wek zelf energie op

Er zijn meerdere manieren voor bedrijven om zelf energie op te wekken. Zonnepanelen plaatsen op het dak van het bedrijfspand is de bekendste manier. Toch zijn er ook andere manieren om energie op te wekken. Zo kan er ook een (kleine) windturbine worden geplaatst.

Dit is alleen vaak lastiger te realiseren dan zonnepanelen, aangezien een windturbine niet zomaar geplaatst mag worden. Daarnaast is een windturbine duur in de aanschaf. Hierdoor blijven zonnepanelen momenteel de betere optie om energie op te wekken.

Tip 3: Zorg voor bewustwording bij het personeel

Het is belangrijk dat personeel bewust is van het efficiënt omgaan met energie, anders is het lastig om een verandering teweeg te brengen. Het is verstandig om uit te leggen waarom het belangrijk is om energie te besparen voor het bedrijf. Hierdoor zullen de medewerkers bewuster worden en er op gaan letten. Belangrijk is wel om zelf het goede voorbeeld te geven.

Tip 4: Stimuleer thuiswerken

Bij sommige functies of taken is het lastig om de medewerkers thuis te laten werken. Indien het wel mogelijk is, dan is het een goede manier om energie te besparen. Door de medewerkers af en toe thuis te laten werken, bespaar je op de reiskosten en reduceer je CO2-uitstoot.

Daarnaast wordt er ook minder elektriciteit verbruikt op het kantoor. Na de coronacrisis is dit makkelijker door te voeren, want veel personeel is al gewend om thuis te werken. In veel gevallen willen medewerkers ook graag thuiswerken, want dit scheelt weer reiskosten en tijd.

Tip 5: Zakelijk elektrisch rijden

Het is slim om medewerkers te stimuleren om zich op andere manieren te verplaatsen. Laat bijvoorbeeld de medewerkers met het OV of de fiets naar het werk komen. Is dit niet haalbaar of zijn medewerkers veel onderweg? Stimuleer dan het gebruik van elektrisch rijden.

Met het gebruik van elektrische voertuigen, bespaar je onder andere op brandstofkosten en onderhoudskosten. Een ander voordeel is dat je geen last hebt van milieuzones en venstertijden.

Tip 6: Weet wat je uitstoot

Wat is de footprint van het bedrijf? Met behulp van speciale software is het mogelijk om te meten wat de impact is van de bedrijfsvoering op het milieu. Hierdoor heb je een beter zicht op wat je uitstoot en is het makkelijker om aan de milieu wet- en regelgeving te voldoen. Tevens geeft het inzicht in het energieverbruik. Dit is een handige basis om vervolgens het energie verbruik te reduceren.

Energie besparen bedrijven met MVOPro

MVOPro helpt andere bedrijven met verduurzamen en energie te besparen. Dit doen wij o.a. door ondernemers de kans te geven om kostenneutraal over te stappen op energiezuinige LED-verlichting.

Daarnaast verzorgen wij ook energielabels en helpen wij bedrijven met de informatieplicht. Wilt u graag meer weten? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.