Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 4 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Energie Informatieplicht

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

augustus 9, 2021

Meer dan 100.000 bedrijven en instellingen hebben sinds januari 2019 te maken met de informatieplicht energiebesparing. Deze is onderdeel van de Wet Milieubeheer. Deze verplichting houdt in dat elke vestiging of pand waar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000m³ aardgas wordt gebruikt moet meldden welke energiebesparende maatregelen van toepassing zijn op het bedrijf en welke maatregelen al getroffen zijn. Alle maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder moeten worden getroffen. Dit wordt ook wel de energiebesparingsplicht genoemd of de informatieplicht energie.

Erkende maatregelen

De overheid heeft meerdere lijsten met maatregelen uitgeschreven per branche. Deze zijn te vinden op website van het RVO. Deze maatregelen hebben de naam Erkende Maatregelen gekregen. Als de terugverdientijd van een van deze maatregelen korter is dan vijf jaar, dan ben je verplicht de betreffende maatregel uit te voeren.

Als voorbeeld nemen we even de Erkende Maatregelen lijst van bedrijfshallen. In deze lijst staan verschillende maatregelen verdeeld over drie categorieën. Deze drie categorieën staan bij het voorbeeld van de EML van bedrijfshallen: gebouw, faciliteiten en processen. Onder deze categorieën zijn de maatregelen verdeeld. Een voorbeeld van een maatregel is: isoleren van de gebouwschil.

Hieronder staat een infographic van de top 5 energiebesparende maatregelen industrie.

Energiebesparende maatregelen industrie

Hoe werkt de informatieplicht energie?

Hiervoor heeft MVOPro ook een handige infographic gemaakt. in deze infographic staan de stappen die genomen moeten worden in het kader van de informatieplicht energie.

Informatieplicht energie

Voorkom boetes!

Als een bedrijf verplicht is aan deze wetgeving te voldoen, maar ze hebben niks geraporteerd of uitgevoerd dan kunnen de boetes hoog oplopen. De boetes beginnen bij €1.000,- per overtreding afhankelijk van de grootte van de organisatie. Dit is een onnodig risico, want de energiebesparende maatregelen zorgen juist voor lagere kosten in een organisatie. Er is ook strenge handhaving op de informatieplicht energie, aangezien het nodig is dat bedrijven zich er aan houden in het kader van de klimaatdoelstellingen.

MVOPro helpt

MVOPro helpt bedrijven met de informatieplicht en de energiebesparingsplicht. Wij helpen bedrijven voldoen aan deze wetgeving. Wilt u graag meer weten? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.