Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Gebouw verduurzamen

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

februari 18, 2022

Het kabinet heeft doelstellingen om in 2030 45% en in 2050 95% minder CO2 uit te stoten. Dit heeft voor pand- en vastgoedeigenaren grote gevolgen. Om te voldoen aan de wet zullen zij het kantoor of het gebouw moeten verduurzamen. Dat betekent in veel gevallen renoveren van het pand of gebouw. Gelukkig zijn hier meerdere subsidies voor vanuit de overheid die het duurzaamheidstraject moeten versnellen. Begin ook slim met verduurzamen en begin met het gebouw of het pand.

Voordelen van verduurzamen

Het verduurzamen van gebouwen bespaart niet alleen CO2 en energie, maar het zorgt ook voor een gezonde werkomgeving. Een gezonde kantooromgeving is belangrijk voor het welzijn van de medewerkers. Het verlaagt het ziekteverzuim en het is goed voor de aanbrengst van nieuwe medewerkers.

Tevens zorgt een duurzaam gebouw voor een stijging van de vastgoedwaarde van een pand. Dit kan meer huuropbrengsten opleveren of meer waarde bij de verkoop van een pand. Banken hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Ook bij het verkrijgen van financiering is duurzaamheid in de ogen van de bank erg belangrijk. Een gebouw verduurzamen is op verschillende manieren uit te voeren.

Welke verbeterpunten zijn er?

Meestal is er winst te boeken op verschillende onderdelen in het verduurzamen van het gebouw. Een van deze onderdelen is isolatie. Zeker bij oudere panden is de isolatie vaak slecht en kan er veel worden verbeterd. Een goed geïsoleerd gebouw zorgt dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. Hierdoor hoeft de verwarming minder vaak aan en dat scheelt natuurlijk kosten. Een ander bijkomend voordeel van isoleren is het inperken van geluidsoverlast.

Isolatie is er in veel verschillende vormen. Vormen zoals, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of raamisolatie. Voor de installatie van isolatie is vaak een ingrijpende verbouwing nodig.

Een ander onderdeel van verduurzamen is het vervangen van de verlichting in duurzame lampen. In Nederland is er nog veel verouderde verlichting in gebouwen aanwezig. Meestal in de vorm van Tl-buizen, halogeenlampen of zelfs nog gloeilampen. Deze zijn allemaal een stuk minder energiezuinig dan LED verlichting. Het vervangen van de verlichting in LED is meestal een stuk minder ingrijpende verduurzamingsingreep ten opzichte van de andere onderdelen.

Het volgende onderdeel wat we bespreken zijn zonnepanelen. Deze zijn voortaan in heel Nederland te vinden op daken van gebouwen. Zonnepanelen zorgen voor een eigen energievoorziening en met de hedendaagse energiekosten is dit . Dit onderdeel is vaak een flinke investering. Een systeem van ongeveer 10 zonnepanelen kost ongeveer € 4.200 euro. Het voordeel is dat de panelen zich meestal binnen 7 – 9 jaar terugverdienen.

De meest gemakkelijke manier om het gebouw te verduurzamen is het vervangen van de verlichting in LED. Deze manier van verduurzamen kan relatief simpel en is zonder investering mogelijk. Hierbij kan MVOPro u en uw bedrijf helpen.

Gebouw verduurzamen met MVOPro

MVOPro helpt andere bedrijven met verduurzamen. MVOPro is gespecialiseerd in het verduurzamen met LED verlichting. De overstap naar LED verlichting kan in de meeste gevallen kostenneutraal. Daarnaast is de ingreep om de lampen te vervangen een stuk minder ingrijpend dan isoleren van het pand of het aanleggen van zonnepanelen. Daarom is het verstandig om te beginnen met verduurzamen met LED verlichting. Dit is een eerste goede stap richting duurzaamheid!

Wilt u graag meer weten over LED of MVOPro? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.