Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 4 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Verduurzamen; welke maatregelen als eerst?

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

juli 21, 2022

Bedrijven en organisaties door heel Nederland zijn bezig met het verduurzamen. Het wordt gestimuleerd en tot op een bepaalde hoogte zelfs verplicht door de overheid. Daarnaast vinden banken het ook erg belangrijk dat een bedrijfspand duurzaam is. Dit uit zich vooral in de financiering die door banken wordt verleend. Een bedrijfspand heeft meer waarde als het duurzaam is. Hierdoor is het belangrijk voor bedrijven om te weten welke maatregelen op het gebied van duurzaamheid ze moeten toepassen en in welke volgorde.

Welke maatregelen op het gebied van verduurzamen zijn er?

Er zijn veel maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Deze maatregelen kunnen groot zijn, maar ook kleine maatregelen kunnen helpen bij het verduurzamen.

Hierbij draait het niet alleen om het verminderen van de CO2-uitstoot en aan het voldoen van de richtlijnen vanuit de overheid. Met duurzame maatregelen wil je ook effectief het energieverbruik reduceren, de investering terugverdienen en de ideale werkplek creëren of behouden.

Het is verstandig om te beginnen met het reduceren van het energieverbruik. Bij MVOPro merken vaak dat bedrijven al zonnepanelen hebben geïnstalleerd, terwijl ze nog verouderde verlichting in het plafond hebben. Dit is geen slimme volgorde van verduurzamen.

Duurzaamheid tips

Onze tip is om eerst te beginnen met het reduceren van het energieverbruik en daarna pas te kijken naar het zelf opwekken van energie. Door eerst het energieverbruik te reduceren, hoef je minder energie op te wekken om het bedrijf van energie te voorzien. Daarom is het verstandig om te beginnen met het reduceren van het energieverbruik, voordat je gaat denken aan het opwekken van energie.

Dit kan op verschillende manieren. Een van de manieren is de verouderde verlichting vervangen in duurzame LED verlichting. Daarnaast kan je ook het sluipverbruik van apparaten verminderen door ze niet meer op stand-by te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Dit zorgt voor een reductie in het energieverbruik.

Tevens is het vervangen van de elektrische apparaten door energiezuinige varianten ook een goede manier voor het reduceren van het energieverbruik. In een eerdere blog over energiebesparing staan nog meer maatregelen op het gebied van verduurzamen benoemd.

Wat zijn goede voorbeelden van duurzame bedrijven?

Elk jaar doet Corporate Knights (een Canadees media/onderzoeksbureau) een onderzoek naar de meest duurzame bedrijven in de wereld. Het onderzoek heet: “The Global 100 Most Sustainable Corporations”.

In deze lijst staan maar drie Nederlandse bedrijven genoteerd, aangezien Unilever officieel geen Nederlands bedrijf is volgens de lijst. Het best scorende Nederlandse bedrijf in het onderzoek is Akzo Nobel, zij staan op plek 28 van de 100. Daarna volgt ING Groep NV op de 37ste plek. Het laatste Nederlandse bedrijf dat op de lijst staat is KPN. Zij staan op plek 93. ING is flink gezakt ten opzichte van vorig jaar, toen stonden zij nog op plek 7.

Het meest duurzame bedrijf in de wereld volgens Corporate Knights is Schneider Electric SE. Dit bedrijf is een Franse multinational en is wereldleider in energiebeheerssystemen.

Wat doet MVOPro?

MVOPro helpt bedrijven met het verduurzamen. Dit doen wij voornamelijk door te kijken naar de verlichting van bedrijven en organisaties. Wij helpen deze bedrijven en organisaties met het overstappen op duurzame LED verlichting. Bekijk onze producten!

Dit zorgt voor een reductie in het energieverbruik en is een goede eerste maatregel op het gebied van duurzaamheid. Dit doen wij volgens ons concept ‘Bespaar en Verdien’. Wilt u graag meer hierover weten? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760. MVOPro is partner van MVO Nederland.