Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Verduurzaming bedrijven

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

maart 2, 2023

Verduurzamen en duurzaam ondernemen zijn al eventjes geen trend meer, maar ingeworteld in het bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven gaan op zoek naar manieren om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid. De verduurzaming van bedrijven is in Nederland in volle gang.

Sommige bedrijven nemen zonnepanelen en andere stappen over op led verlichting. Daarnaast zijn er nog veel andere maatregelen die genomen kunnen worden in het kader van verduurzamen.

Wilt u meer weten over het verduurzamen van een bedrijf met zonnepanelen of led-verlichting? Neem dan contact op met MVOPro.

Waar begint de verduurzaming van een bedrijf in 2022?

Het is voor ondernemers vaak moeilijk om te beslissen waar ze het beste kunnen beginnen in het verduurzamen. Het verduurzamen kan worden doorgevoerd in de bedrijfsvoering door te kijken naar bijvoorbeeld de leveranciers. Maar het is verstandiger om te beginnen met het verduurzamen van het bedrijfspand. Hier valt vaak veel te halen voor ondernemers.

Dit zijn kleine aanpassingen die voor bedrijven op het gebied van verduurzaming veel kunnen schelen. Denk hierbij aan het overstappen op groene stroom, installeren van voordelige zonnepanelen of overstappen op led verlichting.

Deze maatregelen besparen allemaal energie en zijn een goede eerste stap in de verduurzaming van een bedrijf. De overheid stimuleert het verduurzamen met verschillende subsidies. Hierdoor is het zelfs voor het mkb mogelijk om te verduurzamen.

Welke manieren van verduurzamen zijn er voor bedrijven?

Natuurlijk verschilt dit per branche, maar over het algemeen zijn er wel enkele maatregelen die altijd kunnen helpen. Led verlichting is een van deze maatregelen die eigenlijk voor elke branche van toepassing is. Vooral als er nog veel verouderde verlichting in de vorm van tl-lampen hangen kan hier veel energie worden bespaard en is het een goede eerste stap tot verduurzamen.

Het is verstandiger om eerst zoveel mogelijk energie te besparen, voordat je zelf energie gaat opwekken. Vaak horen wij dat bedrijven al zonnepanelen hebben geplaatst op het dak, terwijl er nog verouderde verlichting hangt. Hierdoor moet je meer stroom opwekken, terwijl dit eigenlijk niet nodig is als er led verlichting hangt. Daarom raden wij altijd aan om eerst te besparen, voordat je zelf energie gaat opwekken.

Een andere goede manier om energie te besparen is door de machines of apparatuur altijd uit te schakelen als het niet wordt gebruikt. Sommige bedrijven kunnen hier tot 40% energie mee besparen. Dit scheelt veel kosten en er wordt minder energie verbruikt. Vooral met de hoge energiekosten is het belangrijk om energie te besparen.

duurzaam bedrijf

Andere manieren verduurzamen bedrijven

Naast de energie besparen zijn er ook nog andere mogelijkheden tot verduurzamen. Hiervoor hebben wij 7 simpele tips opgesteld die hierbij kunnen helpen:

  1. Stimuleer thuiswerken
  2. Koop energiezuinige apparaten
  3. Gebruik zo min mogelijk papier
  4. Afval scheiden
  5. Koop tweedehands kantoormeubilair
  6. Verlichting uitschakelen
  7. Investeer in isolatie

Stimuleer thuiswerken

Sinds de coronacrisis is het eerder de norm geworden, het fenomeen: thuiswerken. Bijna 1 op de 4 thuiswerkers wil ook na de coronacrisis grotendeels thuis blijven werken. Het thuiswerken zorgt voor een zeer grote besparing qua kosten en energieverbruik. Daarnaast zorgt het ook voor een vermindering van de filedruk, aangezien er minder auto’s op de weg zijn door het thuiswerken.

Koop energiezuinige apparaten

Het is verstandig om bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur te kijken naar hoe zuinig een apparaat is. Veel van deze apparatuur heeft een energielabel die laat zien hoe zuinig een apparaat is. Door alleen maar apparaten te kopen met een goed energielabel kan veel geld en energie worden bespaard. Denk aan apparaten, zoals airco’s, koelkasten, vaatwassers en ventilatie-units.

Gebruik zo min mogelijk papier

Elke vijf jaar stijgt de mondiale papierconsumptie met 20%. Hierdoor zal het papierverbruik vroeg of laat een probleem worden in de wereld. Hierdoor is het verstandig om minder papier te verbruiken. Voorkom onnodig printen en probeer zoveel mogelijk digitaal te werken. Als printen echt nodig is, dan is het verstandig om beide zijden te gebruiken voor het printen. Een andere manier is het gebruiken van gerecycled papier.

Afval scheiden

Afval scheiden is belangrijk omdat het beter is voor het milieu en hierdoor is het ook een goede stap in het verduurzamen van een bedrijf. Afvalscheiding zorgt voor minder CO2 uitstoot, minder verbranding van restafval en besparingen van geld/grondstoffen. Dit is een laagdrempelige manier van verduurzamen voor ieder bedrijf.

Koop tweedehands kantoormeubilair

Veel bedrijven vervangen bij een verhuizing het complete interieur. Dit is natuurlijk zonde, want het is best gemakkelijk om aan tweede hands meubilair te komen. Bij een faillissement staat vaak de hele inboedel te koop en dan is het gemakkelijk om aan tweede hands spullen te komen die vaak nog in een prima conditie verkeren.

Verlichting uitschakelen

Zorg ervoor dat verlichting niet overbodig is ingeschakeld. Regelmatig is er overdag minder extra licht nodig dan op donkere momenten. Laat werknemers lichten van kantoorruimtes uitschakelen als er niemand aanwezig is. Het onnodig laten branden van verlichting binnen bedrijven en kantoren kost per jaar bijna net zoveel energie als de verwarming van een volledig huis gedurende een periode van 5 maanden. Dit is vooral nu met de hoge energieprijzen niet verstandig van bedrijven.

Investeer in isolatie

Een bedrijfspand met slechte isolatie moet logischerwijs meer energie verbruiken. Investeren in isolatie wordt soms door de overheid gesubsidieerd en het scheelt je daarnaast enorm in de energiekosten. Warmte wordt immers langer vastgehouden waardoor u minder energie nodig hebt.

Verduurzaming bedrijven in Nederland

Het Nederlandse, Europese en mondiale klimaatbeleid betekent een grote verandering voor de industrie en het bedrijfsleven. Ieder bedrijf moet zich bezig gaan houden met verduurzamen, anders zullen wij de doelen uit het Klimaatakkoord niet gaan halen. Nederland heeft volgens de overheid de kans en ambitie om de (Europese) vestigingsplaats te zijn voor duurzame industrie. Dit is een mooi streven, maar er moet nog veel gebeuren om deze ambitie waar te maken.

Nog steeds zijn er veel bedrijven in Nederland die nog weinig aan duurzaamheid of verduurzaming doen. Terwijl deze vaak simpele maatregelen kunnen door voeren die helpen bij het verduurzamen van een bedrijf. Een maatregel als alle plastic bekertjes vervangen door papieren bekertjes is al een teken van verduurzaming. Het oogt misschien klein, maar veel van deze kleine maatregelen tellen toch op.

Volgens een onderzoek van het CBS in 2022 heeft ruim 79 procent van de bedrijven dit jaar al duurzaamheidsmaatregelen genomen om de bedrijfsvoering te vergroenen. Vooral op het gebied van energie besparen hebben veel bedrijven maatregelen genomen, zoals het plaatsen zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand.

verduurzaming bedrijven

Voordelen van een duurzaam bedrijf

Als een bedrijf duurzaam is, dan geeft het verschillende voordelen. Het zorgt voor bepaalde concurrentievoordelen en een beter merkimago. Het kan helpen bij het werven van werknemers en een bedrijf is beter voorbereid op veranderende wet- en regelgeving vanuit de overheid. Ook hebben duurzame bedrijven een voordeel bij het verkrijgen van een lening. Banken hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid binnen bedrijven. Het is daarom altijd verstandig om te denken aan de verduurzaming van het bedrijf.

Verduurzamen met MVOPro

Wilt u ook graag met uw bedrijf verduurzamen? Dan kan MVOPro u hierbij helpen. MVOPro helpt bedrijven met overstappen op energiezuinige ledverlichting. Voor sommige bedrijven is ledverlichting al verplicht door de Wet milieubeheer.

Daarnaast zal de wet- en regelgeving wat betreft duurzaamheid alleen maar strenger worden. Stap daarom nu over op led verlichting en begin met verduurzamen! Wilt u graag meer weten? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.