Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00

Waarom verduurzamen?

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

april 19, 2022

Er zijn genoeg redenen in de hedendaagse wereld waarom bedrijven moeten verduurzamen. De wet- en regelgeving dwingt het op sommige vlakken, klanten willen het en de ondernemer kan er zelfs geld mee verdienen. Voor sommige mensen is het belang van verduurzaming vanzelfsprekend, vooral mensen die hier actief mee bezig zijn. Mensen die hier niet actief mee bezig zijn, zijn vaak nog sceptisch over het verduurzamen. Toch wordt het steeds belangrijker in onze wereld. Vooral met de steeds veranderende wereld, waarbij oorlog en een pandemie uit het niets kunnen ontstaan en ervoor zorgen dat de verduurzaming in een sneller tempo moet.

Maatschappelijk belang van verduurzamen

De belangrijkste redenen tot verduurzaming is natuurlijk het maatschappelijk belang. Hieronder staat een opsomming van 4 belangrijk thema’s die te maken hebben met verduurzamen en waarom het nodig is.

  1. De uitstoot van CO2 verminderen/beperken en hiermee een bijdrage te leveren aan het beperken van de opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel.
  2. Om niet afhankelijk te zijn van dictatoriale regimes die energie exporteren, zoals Rusland en landen in het Midden-Oosten. Vooral met de recente oorlog in Oekraïne is het een noodzaak dat Nederland zo snel mogelijk niet meer afhankelijk is van de export van energie vanuit Rusland.
  3. Omdat fossiele brandstoffen op termijn opraken.
  4. Om het eigen bedrijfsleven de kans te geven op duurzaamheidsgebied nieuwe technologieën te ontwikkelen en markten te veroveren.

Het maatschappelijk belang is natuurlijk de voornaamste reden waarom verduurzamen nodig is. Maar verduurzamen kan ook juist veel voordelen bieden aan bedrijven en ondernemers. Zo kan het verduurzamen zorgen voor een kostenbesparing op bijvoorbeeld de energierekening. Daarnaast kan het ook zorgen voor een prettigere werkomgeving. Redenen genoeg om er als bedrijf mee aan de slag te gaan!

Waarom verduurzamen belangrijk is voor de toekomst van bedrijven

Niet alleen voor de toekomst van de planeet is verduurzamen belangrijk, maar ook juist voor de toekomst van bedrijven zelf. Een bedrijf profiteert van een groter klantenbestand en een positief vooruitzicht als deze het milieu in acht neemt. Daarnaast is het belangrijk om alvast voorbereid te zijn op veranderende wet- en regelgeving. Naar verwachting komen er steeds meer regels op het gebied van duurzaamheid. Door hier alvast mee bezig te zijn wordt het bedrijf toekomstbestendig.

Waarom verduurzamen?

Energie besparen belangrijke vorm van duurzaamheid

Al sinds 1993 zijn bedrijven vanuit de overheid verplicht om energie te besparen. Hierin moeten zij alle energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van 5 jaar. Dit betekent dat de bedrijven met deze maatregelen binnen vijf jaar kunnen terugverdienen door de lagere energierekening.

Sommige maatregelen zijn relatief simpel door te voeren. Dit zijn maatregelen als het beter instellen van de verwarming, het overstappen op duurzame verlichting of het automatisch uitschakelen van de verlichting d.m.v. slimme verlichtingstechnieken. Een onderzoek vanuit het onderzoeksbureau TNO berekende in het jaar 2021 dat dit het equivalent van 750 miljoen kubieke meter aardgas kan schelen. Dit is een gigantisch aantal en dat zou zeker 1 megaton aan CO2-uitstoot schelen.

De verplichting om energie te besparen werd in het begin amper gehandhaafd, maar dit is de laatste jaren zeker veranderd om de klimaatdoelen te behalen. Sinds 2019 bestaat er een informatieplicht, waardoor bedrijven moeten doorgeven of zij de verplichte besparingsmaatregelen al hebben doorgevoerd. Toch blijken er nog veel bedrijven in gebreke en voldoen ze niet aan de energiebesparingsplicht en informatieplicht.

Om die reden heeft het kabinet sinds 2020 ruim 4,5 miljoen euro per jaar extra uitgetrokken om het toezicht te verbeteren. Hierdoor is het voor bedrijven een noodzaak om te verduurzamen, omdat anders het bedrijf een hoge boete riskeert.

Vanaf volgend jaar zullen meer bedrijven moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht en zal de controle vanuit de overheid steeds strenger worden. Dus naast het maatschappelijke belang waarom verduurzamen zo belangrijk is, komt de wet- en regelgeving van de overheid hierbij ook kijken.

Hoe kan mijn bedrijf duurzaam maken?

Er zijn veel mogelijkheden tot verduurzamen voor ondernemers. Dit kan betrekking hebben tot het pand, maar ook de bedrijfsvoering kan een rol spelen bij verduurzamen.

Hieronder staat een opsomming van vijf manieren die te maken hebben met het verduurzamen van het pand:

  1. Het isoleren van het kantoorpand.
  2. Zonnepanelen op het dak plaatsen.
  3. Verlichting vervangen in energiezuinige LED verlichting.
  4. Het plaatsen van een warmtepomp.
  5. Het plaatsen van een slimme thermostaat.

Binnen de bedrijfsvoering zijn er andere mogelijkheden. Zo is het stimuleren van thuiswerken ook een manier van verduurzamen, aangezien het zorgt voor minder verkeer en minder stookkosten op het kantoor. Een andere verandering in de bedrijfsvoering wat betreft verduurzamen is het werken zonder papier. Het is voor bedrijven aan te raden om alleen te printen wat echt noodzakelijk is. Deze kleine bijdrage is ook al een manier van verduurzamen.

Verduurzamen met MVOPro

MVOPro helpt bedrijven met verduurzamen. Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van bedrijven met het overstappen op duurzame LED verlichting. Sinds 1 juli 2020 zijn alle bedrijven in Nederland verplicht om LED verlichting te gebruiken. Hiervoor heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen, alleen is dit nog geen wetgeving. Maar in de toekomst zal dit waarschijnlijk wel wetgeving worden en dus ook echt verplicht worden voor bedrijven. De overheid zal dan ook gaan controleren of bedrijven daadwerkelijk LED verlichting hebben.

Daarom is het verstandig om als bedrijf zo snel mogelijk over te stappen op energiezuinige LED verlichting. Niet alleen omdat het straks verplicht is, maar het geeft ook veel voordelen. Zo zorgt LED verlichting voor een kostenbesparing op de energierekening. Een LED lamp verbruikt slechts 10% van de stroom in vergelijking tot een gloei- of halogeenlamp. Daarnaast wordt het overstappen op LED voor een deel gesubsidieerd, waardoor de overstap vaak kostenneutraal mogelijk is.

Wilt u graag meer weten over LED of MVOPro en onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.