Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Wet- en regelgeving duurzaamheid

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

januari 15, 2021

Het is weer een nieuw jaar, dus er komen ook weer nieuwe wetten en regels op het gebied van duurzaamheid. De laatste jaren zijn er steeds meer wetten en regels op dit gebied gekomen. Zo is er sinds 2019 de informatieplicht. Daarnaast zijn bedrijven sinds enkele jaren verplicht op grond van het Activiteitenbesluit wet milieubeheer om energiebesparende maatregelen te nemen, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Hierdoor is led verlichting eigenlijk verplicht, want dit verdient zich vaak al binnen twee jaar terug. Bedrijven moeten daardoor deze maatregel nemen in het kader van de wet Milieubeheer. Er wordt verwacht dat de wetten en regels op het gebied van duurzaamheid alleen maar zullen toenemen.

Welke wetten en regels komen er aan?

Dit jaar komt er nieuwe wet- en regelgeving vanuit de Europese Unie op het gebied van duurzaamheid. Deze heeft de naam Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze maatregel gaat grote impact hebben op de financiële wereld.

Het SFDR vereist vanaf 10 maart 2021 dat financiële partijen hun duurzaamheidsinformatie openbaar maken. Deze informatieplicht geldt voor alle financiële marktpartijen. Het gaat daarbij over uitgebreide gegevens. De SFDR vereist transparantie over de producten. Indien partijen een duurzaam financieel product leveren of daarover adviseren moeten de resultaten meten en monitoren.

Een andere verandering in het kader van duurzaamheid is het verbod op wegwerpplastic. Vanaf 3 juli 2021 geldt in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen. Dit zijn artikelen als wegwerp rietjes, borden en bestek. Onder dit verbod vallen ook drank- en voedselverpakking van piepschuim, roer- en wattenstaafjes en dunne zakjes plastic.

De komende jaren zullen de regels en wetten op het gebied van duurzaamheid flink toenemen wordt verwacht. Vooral in de financiële wereld komen er veel wetten en regels aan die invloed gaan hebben op de bedrijfsvoering.

Wet- en regelgeving energielabel

Een andere verplichting die steeds dichterbij komt is de verplichting van energielabel C. Kantoren van meer dan 100 m2 vloeroppervlak moeten uiterlijk in 2023 energielabel C hebben. Dit is een belangrijke verplichting die er aan komt en die voor veel ondernemers van invloed zal zijn. Voldoet een pand per 1 januari 2023 niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze verplichting staat in het bouwbesluit. Daarnaast is ook de verwachting dat in 2030 energielabel A verplicht zal zijn. Hierdoor is het belangrijk voor bedrijven om alvast hier rekening mee te houden. Wij bij MVOPro helpen bedrijven bij het verkrijgen van een energielabel. Kijk op onze website voor meer informatie over het energielabel en hoe wij hierbij kunnen helpen.