Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

De 5 meest gestelde vragen over het verduurzamen van bedrijven

Schrijver

MVO Pro

Onderwerp MVO PRO nieuws
Gepubliceerd op

maart 10, 2021

Duurzaamheid is de toekomst en dus zijn veel ondernemers bezig met dit onderwerp. Toch hebben ze vaak nog veel vragen hoe ze hun bedrijf kunnen verduurzamen. Om deze reden geeft MVOPro antwoord op de 5 meest gestelde vragen over het verduurzamen van bedrijven.

Waar begin ik?

We merken dat veel ondernemers niet weten waar ze moeten beginnen als het over duurzaamheid gaat. De belangrijkste tip hierin is: gewoon beginnen. Natuurlijk is het belangrijk om van tevoren te oriënteren en een plan op te stellen hoe je duurzaamheid gaat integreren in een bedrijf. Toch is het een kwestie van uitvoeren, want aan een goed idee heb je alleen iets als het ook daadwerkelijk uitgevoerd word.

Welke maatregelen kan ik treffen?

Er zijn natuurlijk vele manieren om een bedrijf te verduurzamen. De meest voorkomende maatregelen zijn: duurzame verlichting, zonnepanelen en isolatie. Daarnaast is afval scheiden bijvoorbeeld ook al een goede maatregel om mee te beginnen. Een andere goede maatregel in het kader van verduurzamen is het stimuleren van thuiswerken. Hierdoor hoeven werknemers niet meer te reizen en laten ze de auto staan. Dit scheelt weer CO2-uitstoot en is dus een goede maatregel bij het verduurzamen van je bedrijf.

Welke subsidiemogelijkheden zijn er op het gebied van verduurzamen?

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden op het gebied van verduurzamen van bedrijven, zoals zonnepanelen. De bekendste subsidie is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Stel u verduurzaamt uw bedrijfspand met een warmtepomp dan kan dit u een mooie tegemoetkoming opleveren. Daarnaast is er ook nog de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze subsidie gaat over het reduceren van CO2 en het produceren van energie uit hernieuwbare bronnen zoals, biomassa, water, wind en zon. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het investeren in zonnepanelen. De hoogte van de subsidie wordt berekend op basis van de CO2 reductie. Naast deze subsidiemogelijkheden zijn er ook nog enkele fiscale voordelen.

Wat zijn de voordelen van het verduurzamen van het bedrijfspand

Het verduurzamen van het bedrijfspand heeft meerdere voordelen. Het scheelt bijvoorbeeld energiekosten, maar het levert ook een energiebesparing op. Daarnaast is het goed voor het imago van de reputatie van de organisatie. Er wordt immers iets gedaan op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierdoor ontstaat er betere werving voor het bedrijf en is het bedrijf beter voorbereid op de toekomst, want de wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid zal alleen maar toenemen.

Welke wetten en regels zijn er op het gebied van verduurzamen?

Bij het verduurzamen van een gebouw komen enkele wetten en regels kijken. De belangrijkste regels zijn het Bouwbesluit en het energielabel. Sinds 1 januari 2021 moeten er ook aan nieuwe eisen worden voldaan bij het aanvragen van een vergunning. Dit zijn de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze nieuwe eisen betekenen dat niet alleen de energieprestatie meeweegt, maar dat ook aan het energieverbruik eisen worden gesteld. Voorheen zou je een gunstig energielabel kunnen krijgen bij een slecht geïsoleerd pand. Door bijvoorbeeld het dak vol te leggen met zonnepanelen. Met deze nieuwe eisen is dit niet meer mogelijk.