Openingstijden: Ma - Vrij: 9:00 - 16:00
Tot 75% energiekosten besparen met LED               Zonnepanelen binnen 4 jaar terugverdiend             Garantie op zonnepanelen 12 tot 30 jaar 

Duurzaamheid bedrijven: Alles over duurzaamheid

Schrijver

MVO Pro

Gepubliceerd op

juli 20, 2021

Duurzaamheid bij bedrijven kan op verschillende manieren ingevuld worden. Of je nu zonnepanelen op het dak legt, overstapt op zakelijk elektrisch rijden of de verlichting vervangt door ledverlichting. Het zijn allemaal manieren om duurzaam te zijn binnen een bedrijf. In deze blog gaan we dieper in op duurzaamheid en waarom duurzaamheid belangrijk is en hoe bedrijven duurzaam kunnen ondernemen.

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor bedrijven?

De laatste jaren wordt de impact van de mensheid op de aarde steeds meer voelbaar. Het klimaat verandert en dit merken wij ook in Nederland. Een tijdje terug was er nog sprake van een valwind en een windhoos in ons land. De weeromstandigheden worden steeds extremer. Daarnaast lopen wij als Nederland nog meer risico met een stijgende zeespiegel, aangezien een kwart van Nederland onder het gemiddelde zeeniveau ligt. Tevens is 30% van ons land gevoelig voor rivier overstromingen. Voor Nederland heeft klimaatverandering grote gevolgen.

Hierdoor is duurzaamheid niet alleen voor bedrijven belangrijk, maar eigenlijk voor iedere inwoner van ons land. Voortaan zijn steeds meer mensen bewust van de urgentie van duurzaamheid. Consumenten en bedrijven hechten er ook steeds meer waarde aan en beseffen dat ze een betere planeet moeten achterlaten voor de toekomstige generaties.

Duurzaamheid kan veel voordelen opleveren voor bedrijven in onze huidige tijd. Het wordt ook steeds meer gestimuleerd door de overheden in onze wereld. Elke organisatie of bedrijf zal zich vroeg of laat bezig moeten gaan houden met duurzaam ondernemen. Vooral als we onze afgesproken duurzaamheidsdoelstellingen willen behalen voor 2030 of 2050.

Hoe kunnen bedrijven duurzaam ondernemen?

Het duurzaam ondernemen is op verschillende manieren in te vullen voor bedrijven. Er zijn simpele maatregelen die bedrijven kunnen helpen met verduurzamen, maar ook complexe maatregelen. In dit artikel gaan we in op de volgende manieren:

  1. Energie besparen en een duurzame bedrijfsruimte
  2. Duurzame organisatie
  3. Duurzaam vervoer
  4. Duurzaam inkopen

1. Energie besparen en een duurzame bedrijfsruimte

Voor bedrijven is het belangrijk om een overzicht te hebben in het energieverbruik. Hierdoor weet je ook wat je kunt besparen of moet doen om het energieverbruik te verminderen. Door een goed overzicht van het energieverbruik weet je wat de kritieke punten zijn en waar er efficiënter met energie omgegaan kan worden.

Sommige bedrijven zijn zelfs verplicht dit te doen. Als uw bedrijf meer dan 250 werknemers telt, of een jaaromzet heeft van minstens €50 miljoen en een jaarlijks balanstotaal van minstens €43 miljoen, dan bent u verplicht om elke 4 jaar een energie-audit van uw bedrijf door te voeren.

Daarnaast bestaat ook nog eens de Energiebesparingsplicht. Als een bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000m³ aardgas verbruikt, dan is het bedrijf verplicht volgens Activiteitenbesluit milieubeheer om energie te besparen.

Deze Energiebesparingsplicht staat samen met de informatieplicht. Hierbij moesten bedrijven energiebesparende maatregelen doorgeven aan de gemeente waarin het bedrijf zich bevindt. Voor 1 juli 2019 moest dit gebeuren en na de eerste rapportage moet het om de vier jaar gebeuren.

Wat voor manieren zijn er om als bedrijf energie te besparen?

Er zijn gelukkig veel manieren voor bedrijven om energie te besparen en duurzaam te worden. Hieronder staat een korte opsommingen van tips die bedrijven kunnen doorvoeren om energie te besparen:

energie besparen bedrijven

2. Duurzame organisatie

Duurzaam ondernemen betekent ook dat de bedrijfsvoering een positieve invloed heeft op de medewerkers. Het is belangrijk om het personeel te betrekken bij het duurzaam ondernemen. Dit heeft een positieve invloed op de medewerkers en zorgt voor meer betrokkenheid en hogere productiviteit.

Een goede manier is het personeel aanmoedigen tot een gezonde levensstijl. Regel een fitnessabonnement voor de medewerkers of stimuleer dat ze op de fiets komen naar het bedrijf.

Investeer in het talent van de medewerkers en regel trainingen, cursussen of opleidingen. Hierdoor zullen de medewerkers zich blijven ontwikkelen.

Zorg voor een gezond bedrijf met planten of bloemen en goede verlichting. Met bloemen en planten verbetert de luchtkwaliteit in het bedrijf. Goede verlichting zorgt ervoor dat medewerkers productiever zijn en minder vermoeid worden.

3. Duurzaam vervoer

Veel bedrijven maken gebruik van leaseauto’s en zijn afhankelijk van vervoer. Het is verstandig om hier in te investeren en over te stappen op ‘groenere’ alternatieven. Zo zijn er in Nederland steeds meer elektrische auto’s en sommige bedrijven verplichten de medewerkers voortaan om elektrisch te rijden/leasen. De overheid hoopt dat alle nieuwe auto’s in 2030 uitstootvrij zullen zijn. Daarnaast zijn er steeds meer deelauto’s en scooters op de weg. Stimuleer medewerkers om hier gebruik van te maken.

Als bedrijven kiezen voor elektrisch vervoer, zijn daar veel voordelen aan verbonden. Het is een stuk beter voor de planeet, want de lucht wordt niet vervuilt met CO². Tevens is het goed voor het imago van het bedrijf en bespaart het brandstof kosten.

De overheid biedt verschillende fiscale voordelen om het gebruik van elektrisch vervoer te stimuleren. Het is belangrijk om vervoer te verzekeren om problemen te voorkomen. Zakelijke scooterverzekeringen kunt u eenvoudig aanvragen voor uw bedrijf en vervoersmiddelen.

Duurzaam vervoer

4. Duurzaam inkopen

Een andere manier van duurzaamheid is duurzaam inkopen. Normaal wordt er bij het inkoopproces vooral gekeken naar prijs en kwaliteit. Maar met duurzaam inkopen wordt er ook gelet op milieu en maatschappij.

Het is natuurlijk afhankelijk van de dienstverlening en sector of duurzaam inkopen relevant is. Vooral als er sprake is van buitenlandse leveranciers is dit een interessant onderwerp. Het is belangrijk om te weten waar de grondstoffen en/of producten van een bedrijf vandaan komen en of het allemaal door de beugel kan.

Het kan tot ernstige reputatieschade leiden indien hier zaken niet door de beugel kunnen. Bijvoorbeeld als er erbarmelijke arbeidsomstandigheden zijn of er corruptie meespeelt tijdens de productiefase.

Dit komt nog steeds veelvuldig voor. Een goed voorbeeld hiervan zijn de grote modemerken die nog steeds met medewerkers werken die erbarmelijke arbeidsomstandigheden hebben. Een op de vijf kantoenen kledingstukken zijn aan dwangarbeid te linken.

Wat zijn goede voorbeelden van duurzame bedrijven in Nederland?

In Nederland zijn veel bedrijven die enigszins duurzaam zijn, maar de beste voorbeelden hierin zijn bedrijven die het B Corporation keurmerk hebben. Dit is een keurmerk dat sinds 2006 wordt uitgegeven door de Amerikaanse non-profitorganisatie B Lab, die niet het product, maar de gehele bedrijfsvoering beoordeelt. Sinds 2015 kunnen ook Europese bedrijven zich laten keuren.

Als een organisatie het keurmerk wil behalen, moet het laten zien dat naast winst ook mens, milieu en maatschappij belangrijk zijn binnen de organisatie. Er wordt beoordeeld op vijf kernpunten: duurzaamheid, arbeidsrechten, transparantie, klanten en de (lokale) gemeenschap

De goedkeuringsprocedure is niet gemakkelijk en de procedure kost tijd en geld. In Nederland zijn er 90 bedrijven die het keurmerk hebben en wereldwijd zijn dit ongeveer 3.600 bedrijven.

Enkele voorbeelden van bekende Nederlandse bedrijven met het keurmerk zijn: Dopper, Triodos Bank, WeTransfer, Tony’s Chocolonely en Auping. Een ander Nederlands bedrijf zonder keurmerk, maar wel goed in duurzaamheid en het verminderen van plastic afval is Loofy’s. Plastic vrije shampoo kopen? Dat kan via de website van Loofy’s.

Duurzame bedrijven in Nederland